-
-
Re: Spam, Scam, Oszuści
krokiecik > 12-05-2012, 22:04
Rozmawiałam z nią na skype. Teraz troszkę się śpieszę, ale jak wrócę, obiecuję że napiszę, czego się dowiedziałam!
Dzięki za zainteresowanie (: -
Astrid > 12-05-2012, 22:17
Obyś szybko wróciła, bo jestem mega ciekawa o co chodzi z tą rodziną :> -
krokiecik > 13-05-2012, 1:00
Już piszę. (;
Babka znalazła mnie bo szukała kogoś kto pochodzi z jej regionu. Potrzebuje osoby która z nią rozmawiałaby po polsku, a z jej 16letnią wnuczką po angielsku. Ogólnie kogoś, kto da tej wnuczki byłby towarzystwem w czasie wakacji u babci.
Oferuje w zamian pomoc z moim francuskim. Zapłaci za przelot. Gdy będą wyjeżdżać nad morze (mieszkają pomiędzy Paryżem a morzem właściwie, na północ ^.^) będą mnie zabierać. Mówiła też o wycieczce do Paryża, aczkolwiek wolałabym tam pojechać sama, i może spotkać się z innym au pairkami w celu zwiedzania? Żeby bylo bezpieczniej i ciekawiej (;
Zamieszkanie i utrzymanie tak jak każda au pair. Oferuje zapłatę 50 euro tygodniowo (dużo? mało?) i dodatek za udaną współprace, ok 100 euro na koniec. Cóż. Zważywszy na to, że nie będę miała wielu obowiązków... I jechałabym od początku lipca do września/połowy września.
Podała mi jeszcze kontakty do ludzi z Polski, którzy u niej we Francji przebywali. Różni znajomi jej oraz jej dzieci. Dużo mówiła o sobie.
Co o tym sądzicie?
EDIT
i czy jest jakaś możliwość sprawdzenia rodziny? Czy uważacie, że wydaje się sensowna? -
Astrid > 13-05-2012, 11:25
Hm... niezła oferta xD Co do kasy się nie wypowiadam, bo nie mam pojęcia jak płacą we Francji (sprawdz w dziale o Francji, może będzie). Jeśli z nimi na skype gadałaś to to pewnie nie scam, chociaż bywa różnie. Wcześniej był podany link do strony scamwarners, tam możech poszperać. Daj znać co postanowiłaś! -
sasha > 25-05-2012, 17:32
Co sądzicie na temat tych ludzi- http://hostfamilyprofile.dinstudio.com/? Oszuści? Proszę o pomoc -
Buuzia > 25-05-2012, 20:56
480 funtó tygodniowo? to za dużo nawet przy 40h dla au-pair. zapytaj czy na pewno chodzi im o tygodniowe kieszonkowe czy miesięczne. -
Astrid > 26-05-2012, 15:47
Do mnie też pisali, identyczny opis, tylko różnica w nazwisku. To scam, uważaj. -
Yoanna > 26-05-2012, 20:08
pewnie, ze scam. -
Justice90 > 04-06-2012, 19:23
Witam Wszystkich,
Potrzebuje Waszej pomocy dziewczyny, które już macie doświadczenie w au pair.
Zarejstrowałam się na "Kangaroo Au Pair" (macie może opinie na temat tej stronki?) i od razu po 2 , 3 dniach dostałam e-maila od rodzinki w Londynie.
Dowiadywałam się jakie są stawki za bycie au-pair w Anglii więc ich propozycja mnie bardzo zdziwiła, póżniej jednak dowiedziałam się,że znajoma pracowałajako opiekunka do dzieci również w Londynie za identyczne pieniążki i że wszystko było okey. Jednak czytając tutejsze wpisy itd. Mam wiele wątpliwości.
A więc tak...Proponują mi prace wiadomo pon-pnt, wolne weekendy, drobne prace domowe itp itd ale kieszonkowe wynosi 1000 funtów miesięcznie.
Ale kiedy porposiłam o rozmowę na skype rodzina odmówiła twierdząc ,że w natłoku obowiązków czasu nie znajdzie.
Skopiuję Wam treść mojego e-maila i gdybyście mogły mi cokolwiek poradzić w tej sprawie byłabym bardzo wdzięczna....
Hello Au pair,
We are looking for an au pair to come to United Kingdom.
We have our little son Vans that is 2 years old to look after. In our
family there is myself, my husband and our son. We also have plenty of
extended family that we see regularly. My husband and I are both
active and enjoy golf,
tennis and running which makes us an active and lively family.
We would like an au pair to look after our Son Vans carefully and do light
housework when he is asleep That is why we decided to choose your
profile at www.kangarooaupair.com. You would have access to a car and may
need to take Vans to school,appointments, activities and outings. We
would like our au pair to be a part of the family during their stay
and teach us about their culture and language in exchange.
We would like an au pair that is active and outgoing who will be happy to
take Vans outdoors and for walks and talk to him, play with him and
read books,poems with him etc.
If you are interested in our offer kindly write to us soon.
Looking forward to hear from you.
To jeszcze takie nic podejrzane :-)
ale to....
We have a large house so your accommodation will be a live in
apartment, 2 bed room flat with internet access, TV set, Telephone and
some other good things that will make you feel at home because as a
mother i know what is good for people both young and old.
Vans goes to school from 10am to 4pm which means he stays 6 hours in
school so all you need to do is to take him to school when it is 10am
then come back and take care of your own needs and when it is 4pm you
will be required to go and pick him up also with regards to your
English course it last for just 2 hours. Saturdays and Sundays will be
your free day and your salary will be 250GBP per week i don't know if
this will be OK for you but that is what we can offer for now and we
don't know how it goes because this is our first experience therefore
your pocket money will be giving to you every Friday for your upkeep,
my husband is a nice and reputable man so sometimes he might decide to
add a little thing to you depending how caring you are to his Son
because he cherish Vans so much.
czy zauważacie cokolwiek podejrzanego? proszę o szybką odpowiedź pleaseeeeeeee! -
skomplikowana > 04-06-2012, 21:41
Tak duże kieszonkowe nie wróży nic dobrego, chyba że: a). są bogaci (apartment?), b). podali tyle, by zachęcić potencjalną au-pair, a potem zaczną się gadki, że to było "negotiable". Ostatnie zdanie zabrzmiało mi niezbyt dobrze. Może mąż wcale nie jest miły, ale będzie się czepiał wszystkiego, co robisz przy dziecku?
No i te ich "zabieganie". Przecież to ważne, żeby zobaczyć na skypie przyszłą au-pair... Próbuj wyciągnąć od nich więcej informacji, zdjęcia, itd. Sprawdź, gdzie pracują, wygoogluj ich.