• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Spam, Scam, Oszuści

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• SCAM, SPAM i inni oszuści

• Spam, Scam, Oszuści

• Spam, Scam, Oszuści
  • Re: Spam, Scam, Oszuści

Ann_a > 10-05-2012, 2:42

I ja

krokiecik > 12-05-2012, 18:45

Hej, mam problem.

Chcę w tym roku pojechać po raz pierwszy jako au-pair, ogłosiłam się więc na kilku portalach. Wczoraj zadzwoniła (nigdzie nie podawałam nr, tylko meil) do mnie pewna babka. Łamanym polskim wyjaśniła że znalazła mnie na easyaupair i jako że nie ma konta premium nie wiedziała jak się skontaktować, więc mnie wygóglowała. jedyne co jej wyskoczyło to szkoła do której chodzę. Zadzwoniła tam i dostała mój numer (właściwie mogłabym teraz pozwać szkołę, prawda?). Babka pochodzi z polski ponoć, dała mi namiary na swoja rodzinę. Mieszkają w tym samym regionie co ja. Wymieniam z nią meile po francusku, ale na razie nie napisała mi jasno jakie by były moje obowiązki (wiem ze przyjeżdzaja do niej wnuki na lato i chce pomoc, 5 i 16 lat mają). Za to żąda ode mnie zdecydowania się czy jadę już teraz. Myślicie, że to cos bardzo podejrzanego, czy może ona nie wie jak to powinno wyglądać? A może ja się mylę?

Proszę, pomóżcie.

Nimell > 12-05-2012, 18:46

Ja bym w szkole zrobiła dym! :/

Astrid > 12-05-2012, 18:54

Ja też, jeśli to prawda, to co to ma być, że numer podają wszystkim co pytają o.O

Sprawa wygląda dziwnie, zwłaszcza że nie powiedziała Ci jasno o obowiązkach, a to przecież podstawa.

krokiecik > 12-05-2012, 18:56

Zwłaszcza, że od roku nie jestem uczennicą tej szkoły. Mam zamiar zoadzwonić do niech w pn i poprosić o wyjaśnienia.

Babka przez telefon wydawała się w porządku, no ale... (;

EDIT

wysłałam jej wyraźną prośbę o kontakt przez skype bądź napisanie mi o obowiązkach i rodzinie. Czekam, jak się sprawa rozwinie.

Astrid > 12-05-2012, 19:01

Dobre posunięcie. Daj znać co, albo czy w ogóle, odpisała.

Nimell > 12-05-2012, 19:10

Tak tak, daj znać

krokiecik > 12-05-2012, 19:52

Dostałam odpowiedź. Co prawda z innego meila, ale podejrzewam że to jej córka. Przesłała zdjęcia, poinformowała że kończy instalację skype i ma nadzieję że będzie działać. Napisałam wcześniej że będę musiała wyjazd przedyskutować z rodzicami. Odpowiedziala, że chętnie sama z nimi porozmawia. Nadal niejasne zostaja obowiązki, mam być traktowana bardziej jak dziecko niż niewolnik. o.O

Co o tym myślicie?

agi1992 > 12-05-2012, 20:20

No to dziewczyno masz wielki problem, ja bym zrobiła na twoim miejscu wielki dym no

Astrid > 12-05-2012, 21:49

O kurde... Może poczekaj po prostu do rozmowy na skype? Bo scammersi często piszą o świetnych warunkach i w ogóle, więc uważaj. Jeśli się zgodzą na skype - wtedy zapytaj
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia