-
-
Re: Au Pair USA 2013! cz.2
Bańka > 21-03-2013, 0:48
[quote name="carly15"]
[quote name="Bańka"]Hej dziewczynyJestem nowa i zaczynam moją przygodę z (na razie) planowaniem wyjazdu.
Myślałam o Au pair in America, program extraordinaire....[/quote]
Hej ja własnie też aplikuję na ten program :-) Chciałam wyjechać z CC, ale niestety aplikacja mi się już przedawniła i bym musiała wszystko od nowa zaczynać, więc rezygnuję z CC i wypełniam aplikacje z APiA. A na kiedy planujesz: ja czerwiec-lipiec :-)[/quote]
Mam zamiar spróbować też CC, ale raczej skłaniam się do APIA. Nie wiecie kiedy jest spotkanie we Wrocławiu z APIA? -
olusz > 21-03-2013, 1:34
[quote name="ogla"]
[quote name="kasia110588"]dziewczyny, wy to macie fajnie jak jestescie popedagogice i pokrewnych kierunkach.. ja akurat jestem po ekonomii ale mam nadzieje ze nie przekreśla to moich szans na wyjazdpoprostu moze być trochę trudniej [/quote]
głowa do góry! ja za to jestem kosmetyczką[/quote]
spoooko, ja jestem po liceum (no, prawie :3) i to po kierunku politologiczno-językowym, a pracować w przyszłości zamierzam w ambasadzie - także cześć USA, jestem przyszłym politykiem i chcę bawić u Was dzieci -
californiadreaming > 21-03-2013, 4:43
[quote name="kasia110588"]dziewczyny, wy to macie fajnie jak jestescie popedagogice i pokrewnych kierunkach.. ja akurat jestem po ekonomii ale mam nadzieje ze nie przekreśla to moich szans na wyjazdpoprostu moze być trochę trudniej [/quote]
Luzik! To, że jesteś po ekonomii a nie po pedagogice może być nawet na plus. -
anika19900 > 21-03-2013, 5:12
czesc dziewczynki! dawno mnie tutaj nie bylo, nie za wiele sie udzielalam, ale przeczytalam chyba cale forum od deski do deski przed wyjazdemJestem juz tutaj 7 miesiac, ten czas tak szybko tu leci, ciagle nei moge w to uwierzyc, moja hostka juz zaczyna szukac nowej a ja ciagle sie czuje jak wi pierwszych nmiesiacach Widze ze planujecie wyjazdy, i dobrze, nie wazne jaki wiek, czy mlodsza czy starsza, jak czujecie tak zrobcie!
Chcialam Wam tylko powiedziec, ze jesli palnujecie wyjazd do stanow, najlpeeij to zrobic w okresie wakacyjnym i pozniej, jako ze unikniecie placenia taxu. JA przyjechalam w sierpniu, nei myslalc o tym i naszczescie uniknelam tego. Kamien mi z serca spadl, bo mam sporo wydatkow ostatnio- zesputy laptop, wakacje w czerwcu, szkola w maju... Wiem, nie trzeba placic taxu, jesli przyjechalo sie tylko na rok, i nie ma zamiaru juz sie tutaj wracac, nikt sciagac za to nie ebdzie, ale jak ktos nei ejst pewny, musi zaplcic aby miec mozliwosc ponownego wjazdu na teren usa. Ja postanowilam przedluzyc pobyt o kolejny rok, wiec bede placic okolo 650dolarow w nastepnym roku. Dziewczyny ktore przyjechaly na poczatku roku- styczen, luty, marzec, kwiecien, maj czerwiec, placa odpowiednio 600,500, 400, 300,200,100 oczywisice w zaokragleniu. Mwoie Wam o tym, bo warto zwrocic na to uwage, nikt nam o tym nei mowil przed wyjazdem... a mysle ze jest to dosc wazna kwestia...
pozdrawiam was wszytskie!!! -
madz > 21-03-2013, 11:05
[quote name="californiadreaming"]Luzik! To, że jesteś po ekonomii a nie po pedagogice może być nawet na plus :P.[/quote]
Czemu? :)
anika19900 to chcesz zmienić rodzinę, dobrze rozumiem? Bo napisałaś że Twoja hostka juz szuka nowej AP. -
DominikaDomi > 21-03-2013, 14:36
oczywiscie, ze nie przekresla to twoich szans na wyjazd. i nie sadze, zeby bylo ci przez to trudniej. -
balbina > 21-03-2013, 14:40
[quote name="anika19900"]czesc dziewczynki! dawno mnie tutaj nie bylo, nie za wiele sie udzielalam, ale przeczytalam chyba cale forum od deski do deski przed wyjazdemJestem juz tutaj 7 miesiac, ten czas tak szybko tu leci, ciagle nei moge w to uwierzyc, moja hostka juz zaczyna szukac nowej a ja ciagle sie czuje jak wi pierwszych nmiesiacach Widze ze planujecie wyjazdy, i dobrze, nie wazne jaki wiek, czy mlodsza czy starsza, jak czujecie tak zrobcie!
Chcialam Wam tylko powiedziec, ze jesli palnujecie wyjazd do stanow, najlpeeij to zrobic w okresie wakacyjnym i pozniej, jako ze unikniecie placenia taxu. JA przyjechalam w sierpniu, nei myslalc o tym i naszczescie uniknelam tego. Kamien mi z serca spadl, bo mam sporo wydatkow ostatnio- zesputy laptop, wakacje w czerwcu, szkola w maju... Wiem, nie trzeba placic taxu, jesli przyjechalo sie tylko na rok, i nie ma zamiaru juz sie tutaj wracac, nikt sciagac za to nie ebdzie, ale jak ktos nei ejst pewny, musi zaplcic aby miec mozliwosc ponownego wjazdu na teren usa. Ja postanowilam przedluzyc pobyt o kolejny rok, wiec bede placic okolo 650dolarow w nastepnym roku. Dziewczyny ktore przyjechaly na poczatku roku- styczen, luty, marzec, kwiecien, maj czerwiec, placa odpowiednio 600,500, 400, 300,200,100 oczywisice w zaokragleniu. Mwoie Wam o tym, bo warto zwrocic na to uwage, nikt nam o tym nei mowil przed wyjazdem... a mysle ze jest to dosc wazna kwestia...
pozdrawiam was wszytskie!!![/quote]
Dzięki za porady, słyszałam to już gdzieś właśnie, ze jak się przyjeżdza w wakacje to nie trzeba płacić ale różnie gadają... ja planuję w lipcu jechać, więc mam nadzieję, ż eto mnie ominie -
Jarzebinka > 21-03-2013, 15:15
[quote name="Bańka"]
[quote name="carly15"]
[quote name="Bańka"]Hej dziewczynyJestem nowa i zaczynam moją przygodę z (na razie) planowaniem wyjazdu.
Hej ja własnie też aplikuję na ten program :-) Chciałam wyjechać z CC, ale niestety aplikacja mi się już przedawniła i bym musiała wszystko od nowa zaczynać, więc rezygnuję z CC i wypełniam aplikacje z APiA. A na kiedy planujesz: ja czerwiec-lipiec :-)[/quote]
Mam zamiar spróbować też CC, ale raczej skłaniam się do APIA. Nie wiecie kiedy jest spotkanie we Wrocławiu z APIA?[/quote]
Spotkanie z APiA? Nasza konsultantka Wrocławska pisała mi kiedyś meila, ze chce zrobić, potem w koncu nie zrobiła. Było chyba jakies ostatnio, ale nie widziałam na fejsie, zeby sie cieszyło zainteresowaniem... Generalnie nie jest najlepszą pomocnicą, gdyż z każdym pytaniem jakie jej zadasz ona musi dzwonic do Wawy i sie dowiadyć. Lepiej po prostu samemu od razu dzwonić do Wawy... ale tak naprawdę po co Ci spotkanie? -
Bańka > 21-03-2013, 15:27
[quote name="carly15"]
Spotkanie z APiA? Nasza konsultantka Wrocławska pisała mi kiedyś meila, ze chce zrobić, potem w koncu nie zrobiła. Było chyba jakies ostatnio, ale nie widziałam na fejsie, zeby sie cieszyło zainteresowaniem... Generalnie nie jest najlepszą pomocnicą, gdyż z każdym pytaniem jakie jej zadasz ona musi dzwonic do Wawy i sie dowiadyć. Lepiej po prostu samemu od razu dzwonić do Wawy... ale tak naprawdę po co Ci spotkanie?[/quote][/quote]
W sumie nie wiem po coŻeby się czegoś ciekawego dowiedzieć...poza tym trzeba przejść rozmowę z konsultantką (???).....Tak przynajmniej myślałam. Tak jak mowie, dopiero zaczynam się ogarniać w tym temacie.... dlatego penetruję forum, żeby przeczytać o najważniejszych rzeczach. Mam nadzieję, że do jesieni się ze wszystkim uporam -
cien_wiatru > 21-03-2013, 18:42
jak przyjeżdżacie po 20 sierpnia to was omija podatek za ten rok w którym przyjechaliście, a później to już zależy. wracacie do Polski np we wrześniu to teoretycznie musicie zapłacić, ale okres rozliczeniowy w stanach trwa od stycznia do kwietnia, a was już tu nie ma, więc szczerze mówiąc możecie mieć to gdzieś, gorzej jak przedłużacie swój pobyt i wtedy musicie zapłacić za cały rok czyli około $600.. z tego co wiem jednak potem można normalnie dostać zwrot po jakimś czasie, nie wiem do końca jak to działa, ale wszyscy moi amerykańscy znajomi dostają zwrot podatku i zawsze mi mówią, że czemu marudze o ten podatek jak i tak go dostane z powrotem prędzej czy później, muszę się któregoś dokładniej wypytać, to wam powiem co i jak.