-
-
Re: Spam, Scam, Oszuści
annjg > 06-05-2012, 18:13
Kurcze ja też dostałam duuuużo scamów.
Ostatni (dwa dni temu) wysłała mi 'niby rodzinka' która miała jedno dziecko o imieniu Kenda. Nazywali się Harry i Mary William. Wszystko fajnie, uroczo (nie doszłam jeszcze do części o śmiesznie wysokich zarobkach i praktycznie zerowych obowiązkach) gdyby nie to że w załączniku przesłali mi zdjęcia tego dziecka podpisane np: Happy Jenny czy Kristy and Jenny.
Oh i stanadrowe sprawy czyli fakt że musze zapłacic za moja vise do UK, za międzynarodowy paszport na pracowniczą vise. Kiedy ci oszuści się nauczą że jak nam proponują 2000 funtów to widać że to przekręt? -
Astrid > 06-05-2012, 22:19
Oby nigdy bo będziemy mieć ciut większy problem z ich wykryciem -
annjg > 07-05-2012, 20:51
Ja też mam nadzieje że cały czas będą tacy głupi. Ale śmiać mi się z nich chce. Jak już oszukujesz to rób to dobrze!Ale nikomu nie życzę być oszukanym, o nie. -
opolukord > 07-05-2012, 20:56
hej słuchajcie, napisali do mnie jacyś angole z Londynu, znalazłam ich na CityAupair i odezwałam się pierwsza. Rozwinęła się jakaśtam rozmowa, powiedzieli że mnie chcą, że mają córeczkę 8letnią, powiedzieli że muszę podpisać z nimi ten Contract Letter, ale nie kazali za niego płacić. Wysłali mi go w załączniku, przeczytałam, wszystko wydaje się w porządku, poza standardowo b. wysokimi zarobkami (1000 miesięcznie), obietnicą, że kupią mi bilet i strasznie dużym pokojem. Wiem, że to wygląda strasznie podejrzanie, ale na razie nie mam żadnego punktu zaczepu żeby udowodnić że to scam. Google milczą po sprawdzaniu treści, adresów maili, nazwisk, etc. Póki co napisałam do nich maila z prośbą o adres i rozmowę na skype, i zastanawiam się, jakiego rodzaju to oszustwo może być, skoro nie chcą ode mnie żadnej kasy... -
Buuzia > 08-05-2012, 0:46
a ile godzin tygodniowo masz pracować? może oni chcą mothers help...? -
opolukord > 08-05-2012, 2:02
35h, weekendy wolne. strasznie cisną na podpisanie tej umowy. prosili o nr telefonu, bo skype ani msn nie mają, podrzucili jakieś jedno zdjęcie. mam - adres, który podali w tym Contract Letter nie istnieje w google. jak zapytałam, mówią że to ich prawnika. a swój podadzą dopiero po podpisaniu. -
angelaa > 08-05-2012, 2:50
[quote name="opolukord"]35h, weekendy wolne. strasznie cisną na podpisanie tej umowy. prosili o nr telefonu, bo skype ani msn nie mają, podrzucili jakieś jedno zdjęcie. mam - adres, który podali w tym Contract Letter nie istnieje w google. jak zapytałam, mówią że to ich prawnika. a swój podadzą dopiero po podpisaniu.[/quote]
nie ryzykuj, bo śmierdzi scamem na kilometr;-) -
annjg > 08-05-2012, 11:36
http://www.scamwarners.com/
Polecam tą stronę, w wątku o au pair napisz ze masz problem czy to scam czy nie. Ci ludzie pomagają to sprawdzić. Korzystałam raz czy dwa jak podejrzanej rodzinki nie mogłam nigdzie w internecie namierzyć.
Dla mnie sprawdzianem wiarygodności jest fakt że rodzina chce porozmawiać na skype. No bo kto odda nam dzieci w opiekę nie wiedząc nawet jak wyglądamy? Mimo zdjęć w profilu możemy być wytatuowanymi recydywistkami.
Dla mnie ta twoja rodzinka to scam, a szkoda bo przydałyby się nam, biednym au pairkom, wyższe zarobki -
Buuzia > 09-05-2012, 0:46
wypraszam sobie ! jestem wytatuowana -
Nimell > 09-05-2012, 15:05
Ja też ;D