-
-
Re: Au Pair USA 2013! cz.2
kasia110588 > 19-03-2013, 22:23
Jarzębina, ja w tym roku kończe 25 lat więc dzięki wielkie za słowa otuchy! -
freckled > 19-03-2013, 23:20
[quote name="31pazdziernika"]cześć dziewczyny. Ja mam sprawę z zupełnie innej beczki. Mam 20 lat i poważnie myślę nad wyjazdem jako au pair do USA. Jednak jest jedna przeszkoda. Zaczęłam studia, jestem na pierwszym roku studiów dziennikarskich. Więc teraz nie ma raczej mowy o wyjeździe bo szkoda przynajmniej w moim odczuciu brać dziekankę. Myślicie że wyjazd bo skończeniu licencjata, miałabym wtedy 22 lata to nie za późno? Wiem że większość z dziewczyn wyjeżdża po maturze.[/quote]
Ja mam 22 lata (i koncze dziennikarstwo) myślę że taki wiek jest akurat w sam raz na wyjazd -
kasia110588 > 19-03-2013, 23:30
ja koncze ekonomię, i w sumie mam tez dobrą pracę, ale brakuje mi właśnie tego zaawansowanego ang aby dopisać sobie w CV i dalej się rozwijać a tego niestety nie naucze się na kursach(bynajmniej nie widze takich postępów, chodze na direct english-metoda callana)..
Myślę że nawet jak wyjadę na rok i będę opeikować się dziećmi, stracę tutaj pracę w pol, to suma sumarum nie wiele strace bo wróce do pol z płynnym ang, poszerzą mi siehoryzonty no i mam mam nadzieje ze uda mi się znaleźć jeszcze lepszą pracę, jak nie to wyjadę do angli w koncu nie będę się tego obawiała bo jak na razie własnie ten jezyk jest dla mnie barierą -
ogla > 19-03-2013, 23:39
[quote name="31pazdziernika"]31pazdzier[/quote]
Ciężko mi powiedzieć, że jestem zdecydoanabo ja po prostu już tam jadę (w terminie nieokreślonym i nieposiadającym konkretów ) i koniec kropka, nie ma co dumać rozmyślać wymyślać.
Mój inglisz tak jak już pisałam wyżej jest komunikatywny!nie czekaj do końca tylko zacznij już teraz, im wcześniej tym lepiej. Weż jakąś książkę z uporządkowanymi tematami i powtarzaj,ucz się!
[quote name="merti"]jestemw APC i IE. No wlasnie dlugo , zwlazcza ze po 3 dniach od otwarcia roomu w IE mialam dwie rodziny[/quote]
hmm ale jeśli dobrze się orientuję żeby mieć konto w APC i IE trzeba byc zarejestrowanym w jakiejs polskiej agencji takkk?
kasia110588
prawie dokładnie tak to wygląda w APIA, ale moim zdaniem zamiast planować i zbierać to już zacznij to robić(sama również otrzymałam tą radę od dziewczyn) Jeśli zarejestrujesz sie przez internet w APIA to będziesz mogła już tworzyć profil, a dokumenty zbierać swoją droga. Nie zostawiaj wszystkiego na raz, bo zginiesz w papierach!
Apropo wieku też tak uważam,że to najlepszy wiek na wyjazd) -
Jarzebinka > 20-03-2013, 1:31
[quote name="kasia110588"]dziewczyny,
Przymierzam się do złożenia aplikacji w APiA ale czytając wasze posty trochę się gubie czy zaplanowałam sobie prawidłową kolejność poszcz. etapów. Jak byście mogły mi potwierdzić, że w APiAw tej kolejności wszystko odbywa się prawidłowo byłam bym wdzięczna.
1. Zebranie dokumentów: min 3 aplikacji od rodzin w których opiekowałąm się dziećmi, paszport, miedzynarodowe prawo jazdy, zaświadczenie o niekaralności, ankieta dot. zdrowia, ankieta wypełniana przez mojego pracodawcę, opracowanie filmiku około 3 min, zebranie zdjęć z dziećmi
2. gdy mam już te wszystkie dokumenty rejestruję się na stronie AUPiA wówczas umawiają się ze mną na spotkanie podczas któego jest rozmowa po angielsku oraz okazanie zgromadzonych dokumentów.
3. Po tej rozmowie AUPiA zakłądają mi konto w którym zostaje umieszczony filmik i czekam na mój pierwszy match.
4. Po wybraniu rodziny podpisuje umowę, wpłacam należność, wyrabiam wizę i w sumie czekam na bilet do USA
To tak mniej więcej w skrócie tylko chciałam się u Was dowiedzieć czy zaplanowałam sobie dobrą kolejność.
Pozdr
Kasia[/quote]
Zaczynasz od zarejestrowania się na stronie APiA, wtedy przydzielają Ci konsultantkę, która możesz pytać O WSZYSTKO. Wtedy kompletujesz wszytskie dokumenty. (wszystkie które wymieniłaś, tylko zaświadczenie o niekaralości możesz dosłac po znalezieniu rodziny wtedy co Medical form wypełniony przez lekarza) w aplikacji widziesz czego Ci brakuje, konsultantka to sprawdza. Jeżeli wszytsko masz wypełnione umawiasz sie na interview. Po nim, konsultatnka pisze raport o Tobie, a ty wysyłasz dokumenty do Wawy. Czekasz aż Wawa akceptuje Ci profil, potem Londyn (głowna siedziba APiA). Gdy wszystko jest ok, otwiera Ci sie zakłądka YOUR ACCEPTATE i widzą Cię w systemie rodzinki. Wtedy oczekujesz na meila od agencji, ze jest ktoś Tobą zianteresowany. Jeżeli go dostaniesz to logujesz sie na swoją aplikacje i widzisz rodzinę ( zdjecia, list, gdzie mieskzają). Wtedy oni piszą meila, albo ty i sobie gadacie. Gdy już znajdziesz Wymarzoną rodzinkę, oni piszą do agencji, wpłacają kase i agencja otwiera Ci nowa zakłądke YOUR PLEACMENT. Wysyłają także Ci dokumenty wizowe. Wypełniasz Ds-160 i Jedziesz do Ambasady(wawa), albo konsulatu (kraków) na rozmowe. Po kilku dniach w siedzibie TNT odbierasz wizę. Wysyłasz do agencji Medical form i zaświadczenie o niekaralnosci. i pojawia Ci się zakładka, z wyborem ubezpieczenia i zapłąceniem za agencje. Później do 10 dni przed wylotem dostajesz szczegóły dotyczące lotu, a na końcu LECISZ!
Uff. przepraszam, ze średnio u mnie tu ze składnią, ale trochę już późno -
madz > 20-03-2013, 11:28
[quote name="kasia110588"]Jarzębina, ja w tym roku kończe 25 lat więc dzięki wielkie za słowa otuchy! :)[/quote]
Ja za 2 tygodnie koncze 25 i uwazam ze to idealny czas na wyjazd. Ja planowalam leciec w lipcu i juz w grudniu zaczely pojawiac sie u mnie rodziny, jak schodzily z roomu to szybko pojawiala sie nastepna. Rodziny mi wlasnie mowily ze ze mna sie im rozmawia inaczej niz z tymi dziewczynami z liceum jeszcze. Ale sa rozne rodziny. Ja z moim slabym angielskim raczej cieszylam sie popularnoscia przez ten moj miesiac kiedy szukalam.
Powodzenia! -
balbina > 20-03-2013, 13:00
Olga - no ja uważam, że każdy wiek powyżej 21 roku życia jest idealny na wyjazd do USA ;x
a ja głupia w listopadzie kończę dopiero 20 lat i się pakuję do Stanów ;/
no ale wiadomo, jest fake ID ( nie mówię, że będę robić ) można pożyczać paszport od koleżanki czy coś,
także są przekręty, no ale wiadomo, zawsze łatwiej osobie która ma 21 lat... :<
a ja w 2014 roku bede rocznikowo 21 takze łudze się, że może nie każdy patrzy na miesięc
inne au pairki mi pisały, że fake id to codzienność (drogie trochę ) ,a odziwo pożyczanie dowodów od koleżanki działa dużo peleiej, nawet jak nie wygląda podobnie. Bo Amerykanie są przeczuleni na ponkcie fake ID
i są oczywiście jakieś wydarzenie /imprezy +18 -
kama93 > 20-03-2013, 14:11
Wiecie może co stało się ze stroną APC? Wczoraj próbowałam znaleźć swój profil, ale przy wybieraniu języka nie ma polskiego. Myślałam, że to tylko chwilowy błąd, ale dziś jest tak samo. A kiedy zaloguję się na swój profil wyświetla się tylko pusta strona... nie ma nic, nawet moich danych ;/ -
madz > 20-03-2013, 14:26
Napisz do polskiej agencji i daj znac tu co sie dzieje. -
balbina > 20-03-2013, 16:30
mi wczoraj też srała stronka ale się nie logowałam, tylko patrzyłam na swój profil.
a dzisiaj dobrze działa mi