-
-
Re: Summer Au Pair Hiszpania:)
Ann_a > 01-07-2012, 23:04
Hej a ja mam pytanie z innej beczki
Muszę się dostać pociągiem z Madrytu do Palencii i sprawdzam sobie ceny na stronie renfe w necie, ale nie wiem czy one się bardzo różnią od tych kupowanych później w kasie? Jeśli wyskakuje mi cena 27 EUR to jak będę chciała kupić na miejscu nie przez internet to wyjdzie dużo inaczej ? Ma ktoś jakieś doświadczenie ? -
Yoanna > 02-07-2012, 1:57
wiem, ze jak kiedys kupilam bilet z walencji do madrytu jakies 3-4tyg wczesniej to cena byla ok. znajoma kupila 1-2tyg przed to zaplacila o wiele wiecej niz ja. a w ten sam dzien pewnie jeszcze drozej jest. przynajmniej na tych dlugich trasach. najlepiej sprawdz ile kosztuje bilet na np jutro i ile na za tydzien i na za dwa tyg.
poza tym z tego co slysze lepiej kupic bilet na necie bo na stacji w madrycie kolejki sa straaaaaaaaszne -
Ann_a > 02-07-2012, 12:58
a jak to jest przy kupowaniu przez Internet? Musze potem coś wydrukować czy oni przysyłają czy gdzieś odbieram ? -
Yoanna > 03-07-2012, 2:17
ja drukowalam, wyslali na mejla -
Gosia1423 > 20-02-2013, 22:04
Hola!
Jestem tutaj nowa i mam mnóóóóstwo pytańBycie au pair chodzi mi po głowie od kilku lat, ale teraz postanowiłam to zrealizować. Studiuję i dlatego chciałabym wyjechać tylko na okres wakacyjny. Co do wyboru państwa to jestem na 100% przekonana, bo studiuję iberystykę. Język hiszpański znam na poziomie średnio-zaawansowanym, cały czas go szlifuję, z angielskim u mnie ciut lepiej. A teraz do rzeczy. Seria pytań pod tytułem "Co zrobić, aby wyjazd nie okazał się koszmarem?"
1. Zarejestrowałam się na Au pair World w celu poszukiwania rodziny. I tu moje pytanie czy poszukiwanie na własną rękę, na tej stronie jest "bezpieczne"?
2. Jakie pytania zadać na początku hostom?
3. Na co zwrócić uwagę?
4. Jakie ogłoszenia omijać szerokim łukiem?
5. Poproszę o jakieś wskazówki
Za wszystkie odpowiedzi z góry bardzo dziękuję. Saludos! -
prettyvisitors > 22-02-2013, 21:07
Hola chica!
Studiuję to samo i również poszukuję rodzinki w Hiszpanii. Byłam w poprzednie wakacje i spodobało mi się na tyle, że chcę to powtórzyć. (;
1. Moim zdaniem jeśli chodzi o Europę, to najlepiej właśnie szukać hf przez wymienioną przez Ciebie stronę. Ja przed wyjazdem dokładnie sprawdziłam swoich hostów, szukałam informacji na ich temat w internecie, czy tacy ludzie w ogóle istnieją, czy zgadza się z tym, co do tej pory napisali. Wzięłam adres, numer telefonu. Warto porozmawiać na Skypie wcześniej. Rozsądni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że chcesz czuć się bezpieczna wyjeżdżając, więc pytaj wszystko, czego chciałabyś się dowiedzieć. Jeśli hości nie chcą odpowiedzieć na coś, bądź ewidentnie omijają dany temat, to może być sygnał, że coś jest nie tak, warto być ostrożnym.
2. Pytaj o wszystko, dosłownie, żeby później nie było niedomówień. Nie ma głupich pytań, lepiej od razu wiedzieć na czym się stoi.
3/4. Moja rada taka, żebyś nie wybierała jakichś wsi, a przynajmniej takich, w pobliży których, nie ma żadnego większego miasta, bo zwyczajnie się zanudzisz. Nawet nie chodzi o takie rzeczy jak imprezy, ale zwyczajnie fajnie wyjść chociażby na zakupy, do kina, napić się kawy.
Jakich rodzinek unikać? Trudno powiedzieć, każdemu pasuje co innego. Jeśli coś Ci nie podpasuje, szukaj dalej, nie ma sensu zgadzać się na jakąś ofertę tylko dlatego, że postanowiłaś sobie, że chcesz wyjechać.
Jeśli chciałabyś wiedzieć coś konkretnego, pytaj, chętnie pomogę w miarę możliwości.
Abrazos!
PS Jak idą poszukiwania do tej pory? -
Gosia1423 > 24-02-2013, 2:29
Dziękuję za odpowiedź :*
Poszukiwanie idą marnie albo po prostu ja za szybko chcę coś znaleźć... Rodzin, które szukają tylko na okres letni jest bardzo mało, do tego w większości chcą, żeby z ich dziećmi rozmawiać tylko po ang, co dla mnie jest paranoją... bo nie dość, że będę dla nich obcą osobą to jeszcze mówiącą w jakimś obcym języku (zazwyczaj te dzieci w ogóle ang nie znają). Drugą rzeczą jest to, że chciałabym podszkolić hiszpański, a nie ang :/ Do tej pory nie otrzymałam, żadnej pozytywnej odpowiedzi... a to za dużo zgłoszeń, a to już znaleźli au pair, a to znowu co innego...
Na jakiej jeszcze innej stronie polecacie poszukiwanie rodzin? -
Alivagom > 04-03-2013, 23:02
Dołączam się do wątku. Ostatnio zaczęłam przeszukiwać rodzinki na summer au pair. I wg mnie nie jest ich jakoś bardzo mało. Miałam wrażenie że w UK jest znacznie mniej. Konto założyłam w piątek wieczorem i od tej pory dostałam 4 propozycję (2 z Włoch i 2 z Hiszpanii) i sama rozesłałam już sporo app. Na razie mam około 7 rodzinek które zaakceptowały. Jakoś przeraża mnie ta liczba bo dużo ich jest. Tylko mnie interesuje konkretny region ze względu na znajomych jakich tam mam. (Girona- Barcelona). Jednak stwierdziłam, że jak nie tam to może Valencia, właśnie Madryt (ale tylko centrum!) i może wyspy.
Siedząc i analizując wszystko postawiłam sobie warunek- albo okolice Girony i Barcy (i mojego Lesta <3) a jak nie tam to tylko większe miasta i host rodzinka w centrum. Jak pomyślę, że miałabym być na jakimś zadupiu to aż średnio chciałoby mi się jechać.
Ogólnie to jestem dostępna od 20 Maja do końca Sierpnia. I własnie w takiej okolicy szukam wylotów.
Powiem szczerze, że przeraża mnie trochę kieszonkowe. Większość rodzinek ma 50E albo 60E- wg mnie to nie jest dużo. Szczególnie jak samemu opłaca się lot i kursy. Ale staram się odszukać taką rodzinkę, która będzie miała sensowne kieszonkowe w porównaniu do innych rzeczy jakie będą mieli do zaoferowania i h pracy.
Macie jakieś matche?I czy szukacie w konkretnym mieście? -
Gosia1423 > 05-03-2013, 21:19
Na jakiej stronie założyłaś profil, że aż tyle propozycji dostałaś?? Ja bym najbardziej chciała znaleźć rodzinę w Madrycie, bo z niego blisko do Toledo -
Alivagom > 05-03-2013, 21:38
Na aupair world
Ja też myslałam o Madrycie bo uwielbiam to miasto pod względem sklepów. Ale jednak Barcelona bardziej mnie 'kręci'. Dostałam jedną propozycję (albo dwie) z Madrytu i jedną z Toledo. Ale jeszcze nie odpisałam im- znaczy pisałyśmy i na razie akceptowałam ale mam lepszą z Barcelony. Więc teraz jestesmy na takim etapie poznawania o sobie wszystkiego, ale wiem że i tak na 90% tam nie pojade. Jedna rodzinka z Madrytu jest szczególnie superowa. Bardzo mili sie wydają z maili i tacy luźni. I jest też inna ale z Gijon- niby super lokalizacja ale jednak nie tego szukam. Tamta rodzinka to już w ogóle świetna. Taka miła i super godziny pracy. Więc zawsze mogę im Ciebie polecić jak bardzo Ci zalezy na tych lokalizacjachBo własnie oni kogoś na wakacje szukają