• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Summer Au Pair Hiszpania:)

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Hiszpania

• Summer Au Pair Hiszpania:)

• Summer Au Pair Hiszpania:)
  • Re: Summer Au Pair Hiszpania:)

cookiemonster > 26-05-2014, 11:35

Ja też chętnie wpadnę do Galicji (w sumie to wszędzie chętnie wpadnę)

Gdy ja byłam na etapie rozmów z rodziną z Santiago de Compostela (w końcu jadę do innej familii), to odezwała się jakaś dziewczyna która też wybiera się w tamte rejony, więc towarzystwo już masz Co do kursów to tamten host mi pisał że właśnie na uniwersytecie jest i że ma zniżkę, bo jest pracownikiem. Ale z tego co zrozumiałam to niestety kurs był dość drogi. Może poproś rodzinę o pomoc w znalezieniu czegoś?

Ja zamierzam próbować language exchange, jak radzi poprzedniczka No i rozmawiać z rodziną po hiszpańsku.

Innominata > 26-05-2014, 20:07

Rodzina już zaczęła szukać zanim zgodziłam się do nich przyjechać, ale znaleźli tyle co ja...
    Niestety mój hiszpański jest bardzo bardzo słaby dlatego zależy mi żeby znaleźć jakiś kurs na którym złapałabym jakąś bazę, którą mogłabym sama poszerzać.
    Ale jak niczego nie znajdę to będę musiała sobie radzić
    Masz może jakieś namiary na dziewczynę z Santiago?

ka.wa > 26-05-2014, 23:12

ja ogólnie polecam fejsbuka! au pair in ... chociażby spain, ale ja in bcn mam chyba z 10 i tam zaraz poznacie ludzi ze swojego regionu, co chwila ktoś przyjeżdża, chce się spotkać

Innominata > 27-05-2014, 0:25

Szukałam na fejsie.
    Ale nie wiem dlaczego mi nie wyszukuje. Albo ja nie umiem szukać, albo mam coś fejsem.;/ Pokazała mi się tylko jedna grupa i tyle, no i jakieś agencje.
    Moja host mum znalazła mi grupę Au Pair w mieście na fejsie i tylko przez link mogłam wejść, bo inaczej mi nie wyszukuje...

cookiemonster > 27-05-2014, 9:25

unusualyou napisał(a):Hej! Obserwuje to forum juz od jakiegos czasu a twoj post sklonil mnie zeby wkoncu zalozyc konto
    Ja bede w tych okolicach od konca czerwca do konca wrzesnia. Moze nie tak blisko bo w Ourense ale tez chetnie bym sie dowiedziala o ciekawych miejscach do zwiedzenia itp. 
    To bedzie moja pierwsza przygoda jako Au pair wiec fajnie by bylo poznac kogos w tej samej sytuacji w okolicy
    Gdzie dokladnie mieszka Twoja rodzinka?
    <B><s></s>Innominata<e></e></B>

nick <B><s></s>unusualyou<e></e></B>, innego kontaktu nie mam, ale możesz do niej napisać. szukaj na 10 stronie tego wątku, później pisze jeszcze że będzie w Bayonie w okolicach Vigo przez jakiś czas, bo jej hości mają tam rodzinę

poza tym (nie wiem czy można tak zarzucać linkami, ale co tam)

<URL url="https://www.facebook.com/groups/5048434058/?fref=ts"><s></s>https://www.facebook.com/groups/5048434058/?fref=ts<e></e></URL> Au Pairs in Spain

<URL url="https://www.facebook.com/groups/207551262642494/"><s></s>https://www.facebook.com/groups/207551262642494/<e></e></URL> Au Pair in Spain

na tych możesz zadać pytanie czy ktoś będzie w okolicach w wakacje, na pewno ktoś się odezwie

widziałam też, że ktoś pisał o grupie Au Pairs in Asturias (po sąsiedzku), ale moja wyszukiwarka jej nie znajduje. może to przez jakieś ustawienia prywatności.

na  twoim miejscu poszukałabym też na grupach dla au pairek w Portugalii, bo będziesz miało dość blisko- ja bym zrobiła wycieczkę marzy mi się Porto i Lisbona <3

co do nauki hiszpańskiego: podstawy postaraj się ogarnąć teraz, będzie ci znacznie łatwiej na miejscu a język nie jest specjalnie trudny. ja lubię "niestandardową" naukę zamiast wkuwania gramatyki- przez filmy, muzykę, video na you tubie (jest całe mnóstwo, wpisz sobie np 'spanish for beginners'). ostatnio odkryłam duolingo <URL url="https://www.duolingo.com/pl"><s></s>https://www.duolingo.com/pl<e></e></URL> i bardzo polecam- więcej się nauczyłam niż na moich zajęciach

(tak, mam jutro zaliczenie, więc robię wszystko żeby się nie uczyć...)

Innominata > 27-05-2014, 17:36

Wielkie dzięki!
    Próbowałam się dodać do tych grup na fejsie już wcześniej, ale nie chcą mnie zaakceptować. Muszę chyba trochę dłużej poczekać i mój czas nadejdzie
    Co do Portugalii. Mam lot do Porto i stamtąd rodzinka mnie odbiera. I mam plan koniecznie tam powrócić pozwiedzać

Uczę się z duolingo już od zeszłorocznych wakacji, z przerwami bo już mi się nudzi:p
    Muszę zacząć uczyć się z filmów, muzyki i innych rzeczy, bo wszystko szybko mi się nudzi
    Wydawało mi się że mam podstawy hiszpańskiego i że w podstawowych kwestiach się dogadam, ale ostatnio w praktyce okazało się że słabo to wygląda..
    Jest jeszcze memrise.com , może Ci podpasuje

Świetnie Cię rozumiem. Też mam jutro zaliczenie

mafcik > 01-06-2014, 14:26

Czy któraś z was jechała do Hiszpanii bez znajomości Hiszpańskiego? Z samym angielskim ? Chciałabym pojechać na miesiąc przed USA, ale nie wiem czy dam radę bez jakiejkolwiek znajomości Hiszpańskiego, tzn jakiś czas temu zaczęłam się uczyć na doulingo (polecam), ale wiadomo to na razie same podstawy.

Gosia1423 > 01-06-2014, 14:39

mafcik napisał(a):Czy któraś z was jechała do Hiszpanii bez znajomości Hiszpańskiego? Z samym angielskim ? Chciałabym pojechać na miesiąc przed USA, ale nie wiem czy dam radę bez jakiejkolwiek znajomości Hiszpańskiego, tzn jakiś czas temu zaczęłam się uczyć na doulingo (polecam), ale wiadomo to na razie same podstawy.
    Większość rodzin jednak szuka au pair z płynnym angielskim, można i znaleźć takie oferty, gdzie rodzina zaznacza, że lepiej, iż au pair nie mówi w ogóle po hiszpańsku. Najczęściej są to rodziny, gdzie rodzice mówią po angielsku i dodatkowo dzieci chodzą do szkół dwujęzycznych, gdzie angielski jest drugim językiem po hiszp. Więc w tym przypadku brak znajomości hiszpańskiego jest zaletą, a nie wadą

mafcik > 01-06-2014, 21:14

Dzięki ; )
    Czy któraś z was jest w Sant Esteve Sesrovires ?
    Gadam z jedną rodzinką, były problemy ze skype, widziałam ich, ale strasznie słabo słyszałam więc pisaliśmy. Niby wszystko pięknie, ładnie, ale boje się że aż za. Nie mają zdjęć, maja mi wysłać na e-mail, no i mają 13 letnią córkę, więc nie wiem czy tak bardzo mnie potrzebują. 

Mówią że ich znajomi mają au pair z Polski, dlatego próbuje ją znaleźć i pogadać, może to któraś z was? 

cookiemonster > 02-06-2014, 12:13

<B><s></s>Innominata<e></e></B>: dzięki za linka, przyda się. duolingo po pewnym czasie staje się trochę powtarzalne, fakt jak wpadniesz do Porto koniecznie podziel się wrażeniami!

<B><s></s>mafcik<e></e></B>: jeśli jedziesz do 13latki to pewnie twoim głównym obowiązkiem będzie mówienie do niej po angielsku. natomiast wiadomo, że zawsze jakieś podstawy hiszpańskiego się przydadzą. zastanów się, czy napewno chcesz nastolatkę- niby mniej przy nich pracy, niż przy kilkulatkach, ale jest takie powiedzenie "małe dzieci mały kłopot, duże dzieci duży kłopot"... ja miałam być au pair dla 12latki, ale zrezygnowałam (z kilku powodów, m.in. dlatego że bałam się "nastoletniego buntu" i braku autorytetu). może poproś hostów żeby zapytali znajomych o kontakt do tej Polki? z tego co pamiętam to na forum, nie ma nikogo z tamtych okolic. może też na grupach fb popytać.

jaki grafik i kieszonkowe? koniecznie zapytaj czy w domu rozmawiają po hiszpańsku czy katalońsku i na jakim poziomie jest angielski dziewczynki. z tego co patrzyłam, to miałabyś pociągiem ponad godzinę do Barcelony, więc nie tak źle i pamiętaj, ze nie musisz decydować się na pierwszą rodzinę. jeśli nie jesteś pewna szukaj dalej. jedziesz tylko na miesiąc?

• Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia