-
-
Re: Spam, Scam, Oszuści
blackcar > 10-05-2011, 23:38
Ja juz znalazłam rodzine i wykasowalam wszystkie moje profile z wszystkich stron , a scamerzy nadal pisza! nie wiem skad oni biora moj e mail...Dzis az nie wytrzymalam i jednemu napisałam ze wiem ze to scam i "how dare you??!!!";p -
Aisling > 16-05-2011, 19:44
magnolja, a czy przeczytałaś przynajmniej jeden temat o podobnej tematyce? No kurcze, zawsze mnie wkurzało jak dziewczyny od razu upominały kogoś i odsyłały gdzie trza, no ale ile można. Ciągle te same pytania. Juz nie mówię o tym, że samemu też można pomyśleć, ale jeśli się nie jest pewnym to chociaż poszperać po forum! Bo dużo nie trzeba robić, a na widoku jest chyba z 5 podobnych tematów. Litości. -
majunika > 20-05-2011, 22:15
Hej dziewczyny!
W tym roku postanowiłam zostać au pair na okres wakacji. Zalogowalam sie na kilku stronkach i dostalam bardzo ciekawa odp. Rodzina, ojciec i 6letnia corka. Szofer, kucharz, sprzataczka plus 6bedroom aparment w centrum miasta. 500$ tygodniowki plus 4000$ za miesiac "pracy". Ojciec dziewczynki mailuje ze mna od kilku dni, wszystko wydaje sie ok ale ta kwota mnie przeraza. Oczywiscie za przelot on tez placi. A dzieckiem mialabym sie zajmowac tylko w tyg bo w weekendy on chce spedzac jak najwiecej czasu z mala.
Co o tym sadzicie? Prosze o jakies konstruktywne odpowiedzi bo to jest naprawde kuszaca oferta ale nie chce wejsc w jakies bagno... -
anitaaa > 20-05-2011, 22:25
[quote name="majunika"]Hej dziewczyny!
W tym roku postanowiłam zostać au pair na okres wakacji. Zalogowalam sie na kilku stronkach i dostalam bardzo ciekawa odp. Rodzina, ojciec i 6letnia corka. Szofer, kucharz, sprzataczka plus 6bedroom aparment w centrum miasta. 500$ tygodniowki plus 4000$ za miesiac "pracy". Ojciec dziewczynki mailuje ze mna od kilku dni, wszystko wydaje sie ok ale ta kwota mnie przeraza. Oczywiscie za przelot on tez placi. A dzieckiem mialabym sie zajmowac tylko w tyg bo w weekendy on chce spedzac jak najwiecej czasu z mala.
Co o tym sadzicie? Prosze o jakies konstruktywne odpowiedzi bo to jest naprawde kuszaca oferta ale nie chce wejsc w jakies bagno...[/quote]
Na pewno jest to scam. W życiu nikt ci nie zapłaci 500$ dniówki jako aupair. Jeszcze wyjazd bez agencji. Ja na twoim miejscu nie ryzykowałabym, bo to jest mało prawdopodobne tyle zarabiać i w ogóle. Najlepiej wpisz jego nazwisko w google i zobaczy czy ktoś już o nim nie pisał jako o scamie. -
Yoanna > 20-05-2011, 22:35
pewnie, ze scam. operce nie placi sie co tydzien i co miesiac i to takich kwot.
a poza tym, jak ktos jest taki kasiasty to nie bedzie sciagal dziewczyny z pl, ktorej na oczy nie widzial, tylko wezmie wykwalifikowana nianie, ktora jest na miejscu. -
majunika > 20-05-2011, 23:02
kurcze szkoda, bo wygladalo bajkowo.
a jesli podalby adres, umowil sie na rozmowe tel/skype? i oczywiscie inaczej niz z umowa nie pojade.
btw tu jest jego oferta(z archiwum bo nagle ogloszenie zostalo skasowane w tym samym dniu co zaczal sie kontaktowac) : http://webcache.googleusercontent.com/s ... e.pl&tbo=1 -
Aisling > 20-05-2011, 23:33
Niestety.. jak już dziewczyny powiedziały, nikt nie zapłaci au pair tygodniowo i miesięcznie jednocześnie i nie takie sumy. Scammerzy czasem wydaja sie naprawde mili, ale takie oferty od razu trzeba odrzucać. No i.. na wakacje niestety do Stanów nie polecisz, bo to jest nieopłacalne i nawet powiedzialabym, ze niemożliwe. Powodzenia w poszukiwaniach! -
nameless > 25-05-2011, 15:06
[quote name="faith"]Witam! Nie jestem pewna, ale to chyba scam, najpierw dostałam takiego emaila:
Dear Au pair we are a lovely family looking for someone who would very much like to become part of our family. We would like someone who is honest and enjoys being with children. You will have your own bedroom and television for privacy and a mobile phone. We would like to have someone to work as LIVE-IN. It includes helping us with childcare Child age 2years. You would work 5days per week and basic house work like cleaning, irioning, washing, help in cooking etc. We live in London. We expect sincerity and honesty and in return we can assure a comfortable and good family environment and good accommodation.
Please do contact us if you are interested.
Mr Keith
Odpisałam mu, żeby trochę napisał o sobie i dostałam taką wiadomość:
Hi,
ale jaja dostalam identyczne!!!!!!!!!
How are you? Thank you for taking time to write me. I am offering a live-in position with full board with the following to a caring and intelligent applicant: 1-Separate Toilet and Bathroom. 2-TV,different types of video machines. 3-Personal computer already Internet on. Ronald likes to ride bicycle, loves playing with the dogs but he loves playing video games a lot you can help to assist him with his homework as he finds it difficult.
Your job is to:
1-Supervise breakfast in the morning. 2-Some Housework/washing/ironing as required on a daily basis. 3-Supervise homework, music practice and fun activities. 4-Prepare and cook an evening meal for everyone at about 6.30-6.45p.m Up to two evenings child minding per week. 5-Weekends and Bank holidays would be free that there will not be much duties to carry out. 6-Occasional weekend work would be offered by prior negotiation. I normally leave for work at 9.00a.m and get back at around 5.30p.m. You will be paid 350pounds per week. Ronald is 2 years old.
You need some import_ant papers to live and work here like UK Insurance Number & UK tax clearance certificate. The (nazwa agencji) can process them for you.
I am assuring you that they would help you get all the papers you need.
Contact the i tu nazwa agencji:
imię i nazwisko gościa od agencji
jego email i nr telefonu
If there is any questions about the job, Please do not hesitate to ask me. I attached some photos of me and my family.
Regards,
Keith[/quote] -
nameless > 25-05-2011, 15:07
masakra dostalam identyczne!! tfu ! -
gonka91 > 25-05-2011, 23:21
Czesc ! Jest tu ktos kto mieszka w Waszynton DC i moglby mnie przenocowac 19 czerwca ? Ja mieszkam w Seattle i wybieram sie na wschodnie wybrzeze na tygodniowa wyprawe, ale mialam pewne nieporozumienie z moja rodzina i musze wczesniej wrocic do domu, co krzyzuje moje plany i zmusza mnie do przyjazdu do Waszyngtonu wczesniej niz to do tej pory planowalam.... !