-
-
Re: Summer Au Pair Hiszpania:)
Gosia1423 > 16-05-2014, 0:09
RyanAir jest na tyle tani, że zupełnie nie opłaca się kombinować z lotami z Berlina. Tym bardziej, że niepotrzebnie przedłużamy i komplikujemy sobie naszą podróż. A czy rzeczywiście wychodzi tajniej z Berlina? W moim przypadku nie. -
labamba > 16-05-2014, 0:14
Wiadomo wszystko zależy od tego co jest dla kogo priorytetempiszę dla tych, którzy chcą wydać jak najmniej jak można zaoszczędzić kilka stów, bo widziałam, że niektóre dziewczyny pisały, że bilety są strasznie drogie. W moim przypadku z Polski zapłaciłabym dużo więcej, a nie spieszy mi się aż tak bardzo poza tym często widziałam przesiadki właśnie na tym lotnisku, więc stwierdziłam, że czemu nie dojechać. Ja niestety jeszcze nie zarabiam, więc wolałam rodziców nie naciągać i wydać jak najmniej. w moim co najmniej 200-300 złotych mniej w jedną stronę może dla innych to mało, ale dla mnie to jest duża różnica. -
Gosia1423 > 16-05-2014, 15:45
labamba napisał(a):Wiadomo wszystko zależy od tego co jest dla kogo priorytetem
No wiesz, Madryt czy Barcelona są jednak o duuużo tańsze niż np taka Gran Canaria, na której byłam w zeszłym roku. W tym roku z Majorką zamknęłam się w 1000 zł, co jak na okres wakacyjny jest całkiem nieźle + lot bezpośredni, czyli brak przesiadek i nie muszę dojeżdżać na lotnisko do Berlinapiszę dla tych, którzy chcą wydać jak najmniej jak można zaoszczędzić kilka stów, bo widziałam, że niektóre dziewczyny pisały, że bilety są strasznie drogie. W moim przypadku z Polski zapłaciłabym dużo więcej, a nie spieszy mi się aż tak bardzo poza tym często widziałam przesiadki właśnie na tym lotnisku, więc stwierdziłam, że czemu nie dojechać. Ja niestety jeszcze nie zarabiam, więc wolałam rodziców nie naciągać i wydać jak najmniej. w moim co najmniej 200-300 złotych mniej w jedną stronę może dla innych to mało, ale dla mnie to jest duża różnica. Tak czy inaczej, wiadomo, że raczej każda z nas szuka jak najtańszego lotu i cieszę się, że Tobie również się udało. A gdzie i na jak długo zagościsz w Hiszpanii, jeśli mogę spytać? -
labamba > 16-05-2014, 21:55
Ode mnie i tak nie było lotów, więc stwierdziłam, że pokombinuję. Wiadomo, że Baleary to inna sprawa, bo jest lotów mniej i są droższe. Ważne, że znalazłaś coś dla siebieA jeśli chodzi o Majorkę, to zazdroszczę, bo moja kuzynka jest tam kilka razy w roku u taty i jak widziałam zdjęcia to bajka! Będziesz w Palma de Mallorca czy gdzieś indziej?
Madryt, 2 i pół miesiąca zaczynając od 30 majaa już 1 czerwca pierwsza rodzinna impreza.. trochę się denerwuję jak to będzie z moim hiszpańskim na początku.. zobaczymy, oby dobrze. -
creamberry > 16-05-2014, 23:01
Hej dziewczyny
Czytam to forum już od dłuższego czasu (od kiedy tylko wysłałam swoje dokumenty do Agencji AuPair) i śledzę właśnie wątek Summer w Hiszpanii.
Mnie również udało się ostatnio podpisać umowę z rodziną z Alcorcon ( 30 min od Madrytu) , wyjeżdżam ok. 20 czerwca i będę tam do połowy września. Jeśli któraś z Was będzie stosunkowo niedaleko i będzie miała ochotę wspólnie pozwiedzać - piszcie
Byłam w Hiszpanii tylko raz i to w Barcelonie, więc wszystko i tak będzie nowe..
powodzenia wszystkim -
Gosia1423 > 16-05-2014, 23:26
labamba napisał(a):Ode mnie i tak nie było lotów, więc stwierdziłam, że pokombinuję. Wiadomo, że Baleary to inna sprawa, bo jest lotów mniej i są droższe. Ważne, że znalazłaś coś dla siebie
Ja się zastanawiam czy Majorka przebije Gran Canarię, bo ta podbiła moje serce <3 Nie będę w samej Palmie, ale w okolicy, w każdym bądź razie w tej części wyspy. Po trochu zazdroszczę Ci Madrytu, bo jak na razie nie udało mi się dotrzeć na Peninsulę. A jak długo uczysz się hiszp? W jakim języku masz komunikować się na co dzień z rodziną?A jeśli chodzi o Majorkę, to zazdroszczę, bo moja kuzynka jest tam kilka razy w roku u taty i jak widziałam zdjęcia to bajka! Będziesz w Palma de Mallorca czy gdzieś indziej?
Madryt, 2 i pół miesiąca zaczynając od 30 majaa już 1 czerwca pierwsza rodzinna impreza.. trochę się denerwuję jak to będzie z moim hiszpańskim na początku.. zobaczymy, oby dobrze. -
pariolla > 17-05-2014, 0:19
ja też strasznie zazdroszczę Madrytu, chciałam jechać tam ale w tym roku wybrałam jednak angielską rodzinę, żeby podszkolić angielski.. ale jak dobrze pójdzie to we wrześniu odwiedzę Madryt na kilka dni, więc można się spotkać!
podpisujecie z rodzinkami jakąś umowę czy coś w tym stylu? -
labamba > 17-05-2014, 1:02
Gosia1423
Spokojnie na pewno będzie chociaż trochę podobnie skoro to tak blisko!Uczę się teoretycznie 5 rok, ale praktycznie to wiesz jak to wygląda w szkołach.. W tamtym roku się uczyłam, bo jechałam ze szkoły na wycieczkę językową do Hiszpanii, ale to też było tak, że wtedy nie do końca wszystko ogarniałam, teraz jest 100 razy lepiej, bo rozumiem większość (wiadomo nie znam wszystkich słówek ), ale ciężej odpowiedzieć. Na takie proste rzeczy to lecę i jest super, ale jak mam wyrazić opinię na jakiś temat po raz pierwszy to się muszę zastanowić. No i oczywiście ta hiszpańska gramatyka - niektóre rzeczy banalne, a niektóre nie bardzo niestety A jak jest z tym u Ciebie?
Jeśli chodzi o dzieci to angielski, a rodzice hiszpański. Mój tata dodatkowo mnie wkopał, bo mieliśmy jedną rozmowę gdzie moja host rodzinka rozmawiałam z moimi rodzicami, bo sami chcieli ich uspokoić, odpowiedzieć na jakieś pytania itp. i mój tata powiedział, że zależy mu, żebym rozmawiała z nimi po hiszpańsku o.O do tego idę też na kurs hiszpańskiego, więc mam zamiar zdać maturkę na 100% hahaA wy co myślicie o uczeniu dzieci angielskiego? Moi chłopcy mają roczek i 6 lat jestem ciekawa ile z tego wyniosą... macie jakieś doświadczenie z nauką dzieci angielskiego? widziałyście efekty?
Pariolla
Angielski też jest ważnym językiem, Anglia świetny kraj, więc gratuluję!Jeśli będziesz miała okazję szczerze polecam odwiedzić Cardiff - to miasto ma taki klimat! Poza tym Walijczycy mają bardzo ciekawy akcent Niestety we wrześniu mnie już nie będzie. Miałam ofertę do 15 września, ale stwierdziłam, że 13 sierpnia to dobra data na powrót.. w końcu klasa maturalna to trzeba porządnie się uczyć od początku
ja podpisałam, bo miałam to załatwiane przez hiszpańską agencję. Według mnie lepiej z umową, bo mimo wszystko jakieś zabezpieczenie jest -
pariolla > 17-05-2014, 1:36
<B><s></s>Labamba<e></e></B>Ogólnie moja rodzinka mieszka w Hiszpanii, więc najpierw spędzę trochę czasu tam, później do Anglii w ich rodzinne strony na kilka tygodni wakacji i znowu do Hiszpanii.. Studiuję pedagogikę z angielskim i głównie chodzi mi o ćwiczenie brytyjskiego akcentu, więc trafiłam idealnie!
Dzieci uczą się angielskiego szybciej niż dorośli! Ważne jest tylko dobre podejście, czyli najlepiej poprzez gry i zabawy. Jest kilka gier i zabaw które można wykorzystać do nauczenia dzieci słownictwa i prostych zwrotów. Możesz też poczytać różne konspekty lekcji języka angielskiego dla dzieci z przedszkola lub szkoły podstawowej, pełno jest tego w internecie. Jeśli chcesz to odezwij się do mnie to podrzucę Ci trochę pomysłów lub materiałów.. Mam tego trochę, bo ciągle wałkuję to na studiach -
Gosia1423 > 18-05-2014, 1:42
<B><s></s>LaBamba <e></e></B>Ja o mój hiszpański się nie boję, przeszedł pozytywny test w zeszłym rokuJestem na 3 roku Iberystyki. Ja całe szczęście mogę z dziećmi rozmawiać po hiszp, ale pewnie nie ominie mnie wprowadzenie do ang. W zeszłym roku miałam uczyć prawie 6 latka ang, ale dobrze tego nie wspominam. Dzieciak kochany, ale do ang miłością nie pałał, że tak to ujmę.
<B><s></s>Pariolla <e></e></B>jeśli pozwolisz, że przyłączę się do twojej propozycji tzn. w kryzysowej sytuacji poproszę Cię o inspiracjęAng. to nie moja bajka, niestety. Super, że trafiłaś na "swoją" rodzinę.