• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Spam, Scam, Oszuści

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• SCAM, SPAM i inni oszuści

• Spam, Scam, Oszuści

• Spam, Scam, Oszuści
  • Re: Spam, Scam, Oszuści

Aisling > 04-05-2011, 13:52

Ja też myślę, że to niekoniecznie zaraz scammerzy, ale jedna z tych zapracowanych rodzinek. Oby tylko zapracowanych, a nie mających przy okazji samą au pair gdzieś. Zaczekaj jeszcze trochę, może rzeczywiście coś się działo. Ale wyobrażam sobie ile emocji Ci to przysporzyło. Ja sama jeszcze do niedawna przejmowałam się kompletnie wszystkim, choć byłam i tak w dużo bardziej stabilnej pozycji. Oby się jakoś dobrze wytłumaczyli, a później za cierpliwość zdecydowali na Ciebie. ;D

Piotr > 04-05-2011, 16:17

Dziewczyny rozmawiam z rodziną ale jest bardzo szybka chce natychmiast au-pair jej pierwszy e-mail

Dear Piotr,

We are happy that you are interested to become our au pair.

Can you please let me know if you want to come to England as your profile says you only want to work in the Netherlands!

Also if you were to come and help us we need someone who can work a little bit more than an Au pair as we need someone to help clean the house, and sometimes look after our dog. Is this ok for you?

If so, please read on. If not please let us know so we can still keep looking and thank you so much for contacting us.

A little bit about us….

We are on holiday at the moment and back on the 30th April. Ideally we need someone to start as soon after this as possible.

We can help you find a language school that is no problem.

We will need you to babysit maybe once or twice a week but not every week.

We have a nice car for you and we will need you to be a careful driver.

He goes to school 5 days a week from 8am - 3pm but starts a new school in September. The hours will be slightly longer. We will need you to take him in the morning and pick him up. Sometimes we will do this.

You will need to make him breakfast. My husband normally helps to make the Tea but we do need you to help in the kitchen.

I need help also with the housework cleaning and ironing. The person we are looking for needs to be flexible, helpful and be very much part of our family.

Responsibilities include

Washing

Ironing

Hoovering

Dusting

Emptying the bins

Bathing Todd if we are busy and making sure he is up, and eaton breakfast before he goes to school. Generally he eats cereal and loves scrambled egg and toast!

We need either an au pair plus or mothers help. The hours per week are:-

Monday to Friday - school days - 7am - 8.30am and then 3.15pm - 5pm

Saturdays - only occasionally

Sundays - free

Monday to Friday - holidays - this time is more flexible and we will pay extra if we need more help in the holidays

Sometimes you will need to pick Todd up from after school activity in the Autumn.

We will provide your own room with free internet access. A TV and lots of channels and videos.

We want you to feel part of the family so will want you to eat with us.

We will pay you £70 per week and we will give you a car and pay for all your petrol.

Thank you and we look forward to hearing from you

............................

Na profilu nie byłem zdecydowany co do kraju więc początek nie istotny są bardzo zapracowani dziś się odezwała i kazała esemesa jej przesłać kiedy mogę wyjechać więc odesłałem że jak tylko znajdę rodzinę.Powiedziała że dziś po pracy na skayp rozmowa ja i ich trójka mają 7 letniego syna.Warunki nie wiem czy zbyt dobre za benzyne płacą telewizor na profilu pisze że i komputer 70Ł poproszę o e-mail do byłej au-pair.Co o tym myślicie raczej normalna rodzina tylko że zapracowana.Nic niepokojącego nie widzę tym bardziej że sama chce na skype rozmawiać i to natychmiast.Widocznie potrzebują au-pair jak najszybciej zobaczymy jak rozmowa pójdzie,Sama jest entuzjastycznie nastawiana i w esemesie pisała że najprawdopodobniej będę ich nowym au-pair ale bez entuzjazmu byłą au-pair muszę sprawdzić.Rodzina mi się podoba nie powiem zdjęcia ok,warunki nie z tej ziemi w porównaniu do poprzedniej rodziny z która pisałem.Tamci by mi auta nie dali a oni za benzynę będą płacić.Jeżeli au-apir dobrze się czuje w rodzinie myślę że obie strony na tym korzystają. Jak oni mi udostępnią powiedzmy rozrywkę tv czy komputer weekendy zazwyczaj wolne czasami soboty zajęte,Nie wiem czy to a dużo oferują ale sami chcą na skype więc chcą szybko au-pair co myślicie dajcie jakąś radę nie piszą jak scamerzy.Raczej esemesa scamer by nie piał.Czekam aż wrócą z pracy szkoły i rozmawiamy ufff już trochę stres że coś nie tak będzie.Nie będę się na zapas martwił.Czekam na wasze rady.

Nie oczekują dużo ale daj ą dużo w zamian może dla nich to nie wiele znaczy 70Ł to normalnie raczej ale samochód i płacenie za benzynę,to dużo tak myślę jak wy macie.

Nathalie > 04-05-2011, 16:25

Po pierwsze: Nie denerwuj się

Po drugie: Warunki wydają się być dobre, więc nie masz co się martwić:-)

Po trzecie: Po proś o maila do byłej au pair obowiązkowo

Po czwarte: Potrzebują kogoś szybko, więc rozmawiaj z nimi dziś i podejmij decyzję. Ale musi być ona przemyślana

Po piąte: CZy ta oferta to naprawdę coś dla Ciebie. Jeśli tak, patrz punkt wyżej

Trzymam kciuki, by się udało

karolinka > 04-05-2011, 16:28

jak dla mnie oferta ok, ale jak chca au pair plus lub mother's helper powinni dac wiecej pieniedzy!

70Ł to normalna operka dostaje, za mniejsza ilosc obowiazkow

rosario > 04-05-2011, 17:57

no ta stawka taka nie za bardzo... ale z drugiej strony, jesli placa za benzyne i moglbys uzywac samochodu to troche wiecej sie juz "robi".

A gdzie mieszkaja??

Piotr > 04-05-2011, 18:39

Rosario to zależy też bo na paliwo trzeba płacić a oni będą płacić więc jak by dali 100Ł sam bym musiał kupować to też ważne.Pokój z TV i komputer,wszystko ma swoja cenę jeżeli bym miał samochód zawsze pełny bak 25min od Londynu weekendy wolne to 70Ł.Nie jest najgorzej tym bardziej że jakoś jestem przekonany do nich nie wiem dlaczego ale od razu po e-mailach nie wiem jak to możliwe.Poprzednie rodziny jakoś tak bez entuzjazmu więc może dziś znajdę rodzinę na najbliższy rok lub nawet dłużej.Chcieli by kogoś kto mówi bardzo dobrze po angielsku a ja intermediate lavel ``średnio zaawansowany``.Jak ich to nie zniechęci to się dogadamy bo wydają się być fajni i że tak powiem umilić mi życie po przez pełny bak paliwa tv komputer.Poprzednie rodziny nie dali by samochodu za nic musiał bym pracować 50 godz i w wekendy też,wydają się być uczynni i pomocni no zobaczymy.Już niedługo będziemy rozmawiać jak się zbiorą całą rodziną. Jak by poszło dobrze to jeszcze w maju witaj Anglio.Nie wiem czy można przez 3 e-maile i 3 esemesy ich poznać ale no jestem do nich przekonany.Będę się starał być wesoły uśmiechnięty myślę że to ważne ciekawe ile taka rozmowa może trwać.Z jednej strony cieszę się że pierwsza rodzin a na skype ale też trochę boję,nie wiem czy język mnie nie zablokuje,inaczej będzie załamka.Z nativem na kursie angielskiego jak się na luzie rozmawia to jet ok. a tu pewnie chwilę będzie stresu a później normalnie.Jak zaskoczę to będę nawijał,ich akcent nativa zawsze miałem z USA przez 4 lata nauki.

Nathalie > 04-05-2011, 19:01

Piotr, nie denerwuj sie. To nie pomaga. Bądź sobą, uśmiechaj sie. I jeżeli jesteś zdecydowany, to po rozmowie wyjdz na spacer, przemysl wszystko. I jeżeli wszystko będzie mówiło tak- jedz!

Moja najdłuższa rozmowa trwała prawie godzinę. Musisz pytać ile wlezie. O wszystko, najmniejsze blahostki. Musisz wiedzieć wszystko

rosario > 04-05-2011, 19:11

wlasnie, ten samochod tankowany przez nich to jest na pewno duzy plus. ale jesli chodzi o podrozowanie do londynu, to chyba samochodem jest ciezko... ogromne korki i malo miejsc do parkowania. mysle, ze bardziej sprawne i oplacalne jest jezdzenie metrem/pociagiem.

powodzenia na rozmowie

karolinka > 04-05-2011, 20:30

hmmm czasem jest tak, ze rodzina pokrywa koszty bezyny wciagu tyg kiedy sie pracuje, a w weekend jak sie uzywa samochodu to tankuje sie za swoje.. i czesto rodziny daja duzo wiecej kieszonkowego, mimo iz oplacaja tankowanie!

Piotr > 04-05-2011, 22:16

Uffff już po rozmowie trwała jakieś 25 minut,trochę byłem zestresowany,pokazała mi cały dom psa samochód całą rodzinką byli.Bardzo uśmiechnięci wesoła rodzina jakość trochę niezbyt bo biegała z tym komputerem i nawijała w tym czasie i weź ją zrozum.Nie wiem czy zrobiłem dobre wrażenie kazała mi napisać e-mail czekam na odpowiedz myślę że tak 50 na 50 będą się pisać.W rozmowie jak i w e-mailu poprosiłem o kontakt do byłej au-pair,kurcze no fajna rodzina napisałem że jak by chcieli to się umówimy na kolejną rozmowę.Wszystko zależy od nich oni mi pasują jak najbardziej,ona pracuje w domu trochę nie fajnie.Ich poprzednia au-pair była jakieś 2,5 roku i była z Rumunii wiec rodzina musiała być fajna jak tyle wytrzymała. Lubią grilla robić i pizze wcinać a ja nie do końca też im to powiedziałem znaczy grill spotkania ok.ale te fast foody raczej odpada.Byłem trochę zdenerwowany dużo na profilu i w e-mailach napisała co do godzin o obowiązków co w zamian dają raczej wszystko wiedziałem.Nie wiem czy będą się na mnie pisać ten jej mąż taki trochę mało zabawowy,a dzieciak szalał ciężko go było zrozumieć.Ogólnie latała z tym komputerem i ten głos gdzieś uciekał ja kazałem powtarzać i ona też.Zobaczymy trzymam kciuki ale raczej nie nastawiam się żeby się nie rozczarować,nie jestem przekonany że będzie na tak
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia