-
-
Re: Spam, Scam, Oszuści
Plumeczka > 03-05-2011, 2:03
o dzieki wielkie, teraz wiem jak to sprawdzac, z drugiej strony jak tak mozna? to jest okropne... ;/ ehh sa ludzie i ludziska ;/ -
Piotr > 03-05-2011, 9:43
No i koniec konwersacji z rodziną,zapytałem ich o byłą au-pair czy będę miał pokój czy tv będę mógł oglądać w czasie wolnym i poprosiłem o więcej zdjęć.Zadałem kilka pytań o ich była au-pair poprosiłem o jej e-mail,dobrze że drążyłem bo podziękowała mi i życzyła szczęścia w znalezieniu rodziny.Najprawdopodobniej to nie scamerzy ale chcą wykorzystać au-pair żeby była praczka sprzątaczka kucharka i niania 4 w 1.Ja jestem za stary lis na to na au-pair.com mam konto od roku na greatau-pair od 9 miesięcy tak tylko sobie pisałem z rodzinami nie zamierzałem wyjeżdżać i wiem o co pytać że jak będą kręcić to wyjdzie.Współczuję jej byłej au-pair i przyszłej bo raczej kogoś wkręcą.Jak byście na au-pairworld trafili na rodzinę z Warminster to jak lubicie pracować po 50 godzin to polecam,a jeżeli nie to z dala.Nie dość że miejsce jak to moja babcia mówi tam gdzie wrony zawracają, to jeszcze oczekuj ą nie wiadomo czego,z niewolnika nie ma pracownika.Potrafię iść na kompromisy ale bez jaj miał ktoś sytuację żeby rodzice oboje w nocy po za domem pracowali rzekomo nie często ale jednak.Najpierw patrzę na rodzinę jak jest ok to można z lokalizacji zrezygnować,co mi po lokalizacji jak będę się czuł z nimi jak 5 koło u samochodu.Pytajcie rodzinę o wszystko bo jak już pojedziecie to jest za późno postawią was przed faktem dokonanym,jeżeli do mnie rodziny piszą a jestem facetem to myślę że wy tam macie multum e-maili z Anglii.Ja przez tydzień 5 e-maili dostałem od różnych rodzin.
Wszystkie z au-pairworld a mam konta na 5 stronach i na każdej szukam więc ta najbardziej popularna wśród angielskich rodzin. -
Nathalie > 03-05-2011, 10:49
To niezle... Nie myśl, ze jak jesteśmy dziewczynami to mamy wiecej ofert... Ja przez miesiąc potrafiłam dostać jedna ofertę. Dopiero jak znalazłam rodzine, to inne zaczęły sie zgłaszać. Ironia losu. -
zlosnica > 03-05-2011, 13:24
Nie no, poważnie... przeczytałaś chociaż jeden wątek o scamie na forum? Przecież ile można powtarzać, że jeśli oferują miesięczne kieszonkowe + tygodniówka to to jest scam... Naprawdę wystarczy odrobinę poszukać, niedługo zaleją nas dziesiątki wątków "czy to scam?" -
karolinka > 03-05-2011, 13:36
to, ze rodzina chce kogos ASAP to nie znaczy, ze oferta jest od razu scamem!!! -
KajaWroc > 03-05-2011, 14:04
wklejam przyklad scam'u jaki dostalam wczoraj z adresu <a href="mailto:peterkelvin95@yahoo.com">peterkelvin95@yahoo.com</a> :
Hello
my name is Eng.Peter Kelvin i am 43 Years Old & I am a single parent to 2 children currently named Mark and Nicole i live in United kingdom at 1000 Woodbine road lancashire.i saw your name at aupair-online.com We are an easy going fun family with a fairly hectic lifestyle! I work full time and the children have a full set of activities they enjoy... I have a very loving family & will welcome the right candidate & make them feel very welcome and respected in my house. I am seeking an Au Pair who is honest, reliable, kind & considerate. I would like some English to be spoken, but am happy to provide & pay for an English course for the successful applicant! I am looking for someone to join our family and help take some of the day to day pressure off me so that we can all enjoy the good things of family life.
As a family we enjoy barbecue (weather permitting), socializing, generally having fun, reading, computers, TV, the boys love computer games and my daughter arts & crafts. Food is another great love of ours - given the time I enjoy cooking. We are practicing Catholics but accept and respect others beliefs,Care for 2 children (4 yr old & 6 yr old) from 7 am - school at 8:45. Walk the children to school and pick them up again at 3:15. care for the children from 3:15 - approx 6:30 including feeding them we will like to pay you 2,500pounds every month end for salaries and 500 pounds for your pocket fees every week end. Additionally take them to various after school activities - ballet, tap, jujitsu, brownies etc. 2 eves a week babysitting (average) occasional overnight care of the children when I have to travel for work. Care for the children in school holidays. Light housework - mainly keeping the kitchen and living room clutter free,
You will have your Private Room which will have Bathroom, Toilet, Television,Air-Conditional. You will have access to the Internet and a Telephone at home to get in touch with your friends and loved ones... You will be having Fridays, Saturdays and Sundays as your off days, so to enable you have enough time for yourself ! If you feel you could be happy in our family please let me know so that i can scan and show you the kids Pictures. Please ld like the suitable applicant to start as soon as possible,i hope to hear from you soon.
Best Regards
Peter Kelvin -
KajaWroc > 03-05-2011, 14:14
forum na ktorym sa powklejane "fake" oferty od host family :
http://www.scamwarners.com/forum/viewforum.php?f=42 -
Nathalie > 03-05-2011, 14:44
Dostałam taka sama ofertę. Oni nas biorą za idiotów, serio. -
KajaWroc > 03-05-2011, 14:54
[quote name="KajaWroc"]
You will have your Private Room which will have Bathroom, Toilet, Television,Air-Conditional. You will have access to the Internet and a Telephone at home to get in touch with your friends and loved ones... You will be having Fridays, Saturdays and Sundays as your off days, so to enable you have enough time for yourself ! [/quote]
boze to lepiej niz niektorzy maja normalnie w domu u siebie !!!akurat host family najbardziej sie przejmuje tym by au-pair miala kontakt telefoniczny do polski na ich koszt z "LOVED ONES" achaaa jasne by placic te wysokie rachunki, no i 3dniowy free weekend - w sam raz by isc na imprezy i potem spac cala niedziele ,ewentualnie leczyc zatrucie alkoholowe w swojej "prajwet tojlet"bez kitu jakby tak wygladala praca au-pair to niejedna 30latka by tak sie robijala po swiecie :wink: -
rosario > 03-05-2011, 15:57
[quote name="Nathalie"]Oni nas biorą za idiotów, serio.[/quote]
racja, za jakies chyba niedorozwiniete istoty ;/
ale z drugiej strony, skoro wciaz tylu jest scamerow i tak intensywnie ta swoja 'dzialalnosc' prowadza, to oznacza, ze jakos im sie to oplaca, wiec pewnie jakies dziewczyny niestety sie nabieraja na to ;/ bo inaczej, chyba po iluś nieudanych probach by sobie olali to