• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Summer Au Pair Hiszpania:)

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Hiszpania

• Summer Au Pair Hiszpania:)

• Summer Au Pair Hiszpania:)
  • Re: Summer Au Pair Hiszpania:)

cookiemonster > 25-03-2014, 17:09

Kiedyś czytałam na stronach o tanich lotach, że ceny najniższe są na ok. 2 miesiące przed wylotem, ale nie wiem ile w tym prawdy. W przypadku Hiszpanii, która jest popularnym kierunkiem wakacyjnym może to działać inaczej.

Gosia, też mam takie wrażenie. Miesiąc szukam i narazie familii nie mam, a poprzednio szybko znalazłam... (tylko że wtedy było na dłużej i dużo mniej popularny kraj). Dzisiaj kolejny Skype, może tym razem się uda

Jak jest z tą Katalonia? Czy jej mieszkańcy bardzo narzucają się z katalońskim? Wiadomo, że w sklepie jak zobaczą że nie rozumiem, to się przerzucą na hiszpański, ale np. gdy będą rozmawiać między sobą, to nie będę się czuła intruzem w rozmowie, bo mówię w innym języku niż oni? Nie ukrywam, że mój wyjazd ma głównie na celu polepszenie języka, czy da radę gdy do dzieci będę musiała mówić po angielsku, a wokół otoczona będę katalońskim? Jakie są wasze doświadczenia?

I jeszcze takie niedyskretne pytanie- jakie macie kieszonkowe? Nie jadę tam dla kasy i wiem, że najważniejsze to fajna rodzina, ale wiadomo że chciałoby się trochę poszaleć, pozwiedzać, a pieniądze dają takie możliwości... Większość "moich" rodzin proponuje 50e/tydz czyli minimalną stawkę. Da się za to "wyżyć" w czasie wolnym?

Cassie > 25-03-2014, 17:16

Ja miałam 50 euro i spokojnie mi starczało na wszystko
    No ale też się dogadaj z rodzinką ,bo np. jesli będziesz sama musiała płacić za bilety miejskie itd to lipa .

Gosia1423 > 25-03-2014, 19:32

Co do cen biletów to w moim przypadku kosztowało mnie to aż 2000 zł (Warszawa-Las Palmas). Ogólnie okres wakacyjny jest najgorszy i raczej nie ma co liczyć, że tuż przed wyjazdem może być taniej. Najtańsze połączenia z Polski do Hiszpanii to loty do Barcelony. 
    W zeszłe wakacje zarabiałam 60e/tyg, praktycznie wszystko co zarobiłam, przywiozłam ze sobą do PL, ale u mnie to było zupełnie inaczej, bo po prostu trafiłam na super rodzinę. Teraz jedna rodzina z Majorki zaoferowała mi 50e/tyg, ale na razie pozostaliśmy w kontakcie, bo szukają kogoś kto mógłby być już od ostatniego tygodnia czerwca, jak nie znajdą mają się do mnie odezwać... Ogólnie mój optymizm i wiara systematycznie spadają...

<B><s></s>cookiemonster <e></e></B>nie mam doświadczenia z Katalonią, ale wiem, że nie chętnie mówią w castellano. Myślę, że jak nie znasz katalońskiego to nie powinno ci to przeszkadzać w mówieniu do dzieci tylko po angielsku. A na jakim poziomie jest twój hiszpański? Bo w moim przypadku obecnie lepiej mówię po hiszpańsku, niż po angielsku i wiem, że otoczona hiszpańskim, nie dałabym rady przestawić się tylko na ang, dlatego unikam ogłoszeń, w których to chcą, żeby do dzieci mówić tylko po ang, a ewentualnie z rodzicami rozmawiać po hiszp (ponieważ z reguły oni w ogóle nie znają ang). 

Anjaa > 25-03-2014, 19:57

cookiemonster napisał(a):Jak jest z tą Katalonia? Czy jej mieszkańcy bardzo narzucają się z katalońskim? Wiadomo, że w sklepie jak zobaczą że nie rozumiem, to się przerzucą na hiszpański, ale np. gdy będą rozmawiać między sobą, to nie będę się czuła intruzem w rozmowie, bo mówię w innym języku niż oni? Nie ukrywam, że mój wyjazd ma głównie na celu polepszenie języka, czy da radę gdy do dzieci będę musiała mówić po angielsku, a wokół otoczona będę katalońskim? Jakie są wasze doświadczenia?

Jak wejdziesz do sklepu i zaczniesz po hiszpańsku to oni automatyczne też zaczną do Ciebie po nim mowic

cookiemonster > 26-03-2014, 0:37

<B><s></s>Gosia1423<e></e></B> Angielski B2/C1, hiszpański dąży do A2. Więc cały czas mam pokusę, żeby się przestawiać na ang i właśnie ta ogromna ilość ogłoszeń rodzin które szukają "fluent English speaker" wcale mi w tym nie pomaga...

Mój znajomy z Hiszpanii twierdzi, że tradycja katalońskiego w Katalonii jest dość silna. Jeśli mieszkałabym np. w małej wiosce, to pewnie by tak było.

A macie wolny cały weekend, czy tylko jeden dzień? Bo rozmawiałam właśnie z super rodziną, ale proponują tylko niedzielę wolną, więc możliwości podróżowania bardzo się zawężają...

Anjaa > 26-03-2014, 1:20

W małej, ale to naprawdę małej wiosce. Jeśli widać, że nie jesteś hiszpanka, a mowisz po hiszpańsku to automatycznie też mówią do Ciebie w tym jezyki nizeli katalońskim, podobnie masz u basków

Gosia1423 > 26-03-2014, 2:19

No właśnie, bo jak się jest Hiszpanem to nie ma co liczyć na castellano

cookiemonster napisał(a):<B><s></s>Gosia1423<e></e></B> Angielski B2/C1, hiszpański dąży do A2. Więc cały czas mam pokusę, żeby się przestawiać na ang i właśnie ta ogromna ilość ogłoszeń rodzin które szukają "fluent English speaker" wcale mi w tym nie pomaga...

Mój znajomy z Hiszpanii twierdzi, że tradycja katalońskiego w Katalonii jest dość silna. Jeśli mieszkałabym np. w małej wiosce, to pewnie by tak było.

A macie wolny cały weekend, czy tylko jeden dzień? Bo rozmawiałam właśnie z super rodziną, ale proponują tylko niedzielę wolną, więc możliwości podróżowania bardzo się zawężają...

No tak, praktycznie wszędzie jest fluent English... Oni mają normalnie jakąś obsesję na jego punkcie... Dlaczego nikt nie chce uczyć się polskiego? Jakie dzieci miałyby CV w przyszłości, bo angielskiego to wcześniej czy później i tak się nauczą  

U mnie to było niestandardowe au pair, nie miałam żadnych typowych godzin pracy... a podróżować podróżowałam, razem z rodziną objechaliśmy całą wyspę. Dostałam mapę, na której miałam zaznaczać miejsca, w których już byłam

Cassie > 26-03-2014, 9:34

No ja nie wiem czy się by nauczyły .

W Hiszpanii mało osób zna angielski ,na prawdę . To jest przerażające .I moim zdaniem to świetne, że rodzice tak naciskają na język angielski .

Gosia1423 > 27-03-2014, 0:48

Cassie napisał(a):No ja nie wiem czy się by nauczyły .

W Hiszpanii mało osób zna angielski ,na prawdę . To jest przerażające .I moim zdaniem to świetne, że rodzice tak naciskają na język angielski .
    Dlaczego by nie? Wszystkiego można się nauczyć  

Oczywiście, że dobrze, że dbają o edukację dzieci, ale gorzej jest kiedy to rodzicom bardziej zależy niż dzieciom, wtedy mamy skutek wręcz odwrotny...

ka.wa > 27-03-2014, 12:15

Cassie napisał(a):Ja staram się znaleźć coś na miesiąc, bo chcę zostać dłużej w Hiszpanii, ale chyba się nie uda . ;/
    Szukaj!!!

Ja właśnie znalazłam rodzinę na miesiąc!
    A tak w ogóle to musiałam zmienić rodzinę. Porobiło się...razem stwierdziliśmy, że będzie lepiej dla wszystkich jak wyjadę.

Znalazłam świetną rodzinę, ale dopiero od maja no i zastanawiałam się co zrobić przez miesiąc bez dachu nad głową, bo nie wyobrażałam sobie, że ktoś może chcieć au pair na miesiąc. A tu nagle znalazła się rodzina. Jutro przeprowadzka!
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia