-
-
Re: Summer Au Pair Hiszpania:)
cookiemonster > 25-03-2014, 17:09
Kiedyś czytałam na stronach o tanich lotach, że ceny najniższe są na ok. 2 miesiące przed wylotem, ale nie wiem ile w tym prawdy. W przypadku Hiszpanii, która jest popularnym kierunkiem wakacyjnym może to działać inaczej.
Gosia, też mam takie wrażenie. Miesiąc szukam i narazie familii nie mam, a poprzednio szybko znalazłam... (tylko że wtedy było na dłużej i dużo mniej popularny kraj). Dzisiaj kolejny Skype, może tym razem się uda
Jak jest z tą Katalonia? Czy jej mieszkańcy bardzo narzucają się z katalońskim? Wiadomo, że w sklepie jak zobaczą że nie rozumiem, to się przerzucą na hiszpański, ale np. gdy będą rozmawiać między sobą, to nie będę się czuła intruzem w rozmowie, bo mówię w innym języku niż oni? Nie ukrywam, że mój wyjazd ma głównie na celu polepszenie języka, czy da radę gdy do dzieci będę musiała mówić po angielsku, a wokół otoczona będę katalońskim? Jakie są wasze doświadczenia?
I jeszcze takie niedyskretne pytanie- jakie macie kieszonkowe? Nie jadę tam dla kasy i wiem, że najważniejsze to fajna rodzina, ale wiadomo że chciałoby się trochę poszaleć, pozwiedzać, a pieniądze dają takie możliwości... Większość "moich" rodzin proponuje 50e/tydz czyli minimalną stawkę. Da się za to "wyżyć" w czasie wolnym?
-
Cassie > 25-03-2014, 17:16
Ja miałam 50 euro i spokojnie mi starczało na wszystko
No ale też się dogadaj z rodzinką ,bo np. jesli będziesz sama musiała płacić za bilety miejskie itd to lipa . -
Gosia1423 > 25-03-2014, 19:32
Co do cen biletów to w moim przypadku kosztowało mnie to aż 2000 zł (Warszawa-Las Palmas). Ogólnie okres wakacyjny jest najgorszy i raczej nie ma co liczyć, że tuż przed wyjazdem może być taniej. Najtańsze połączenia z Polski do Hiszpanii to loty do Barcelony.
W zeszłe wakacje zarabiałam 60e/tyg, praktycznie wszystko co zarobiłam, przywiozłam ze sobą do PL, ale u mnie to było zupełnie inaczej, bo po prostu trafiłam na super rodzinę. Teraz jedna rodzina z Majorki zaoferowała mi 50e/tyg, ale na razie pozostaliśmy w kontakcie, bo szukają kogoś kto mógłby być już od ostatniego tygodnia czerwca, jak nie znajdą mają się do mnie odezwać... Ogólnie mój optymizm i wiara systematycznie spadają...
<B><s></s>cookiemonster <e></e></B>nie mam doświadczenia z Katalonią, ale wiem, że nie chętnie mówią w castellano. Myślę, że jak nie znasz katalońskiego to nie powinno ci to przeszkadzać w mówieniu do dzieci tylko po angielsku. A na jakim poziomie jest twój hiszpański? Bo w moim przypadku obecnie lepiej mówię po hiszpańsku, niż po angielsku i wiem, że otoczona hiszpańskim, nie dałabym rady przestawić się tylko na ang, dlatego unikam ogłoszeń, w których to chcą, żeby do dzieci mówić tylko po ang, a ewentualnie z rodzicami rozmawiać po hiszp (ponieważ z reguły oni w ogóle nie znają ang). -
Anjaa > 25-03-2014, 19:57
cookiemonster napisał(a):Jak jest z tą Katalonia? Czy jej mieszkańcy bardzo narzucają się z katalońskim? Wiadomo, że w sklepie jak zobaczą że nie rozumiem, to się przerzucą na hiszpański, ale np. gdy będą rozmawiać między sobą, to nie będę się czuła intruzem w rozmowie, bo mówię w innym języku niż oni? Nie ukrywam, że mój wyjazd ma głównie na celu polepszenie języka, czy da radę gdy do dzieci będę musiała mówić po angielsku, a wokół otoczona będę katalońskim? Jakie są wasze doświadczenia?
Jak wejdziesz do sklepu i zaczniesz po hiszpańsku to oni automatyczne też zaczną do Ciebie po nim mowic -
cookiemonster > 26-03-2014, 0:37
<B><s></s>Gosia1423<e></e></B> Angielski B2/C1, hiszpański dąży do A2. Więc cały czas mam pokusę, żeby się przestawiać na ang i właśnie ta ogromna ilość ogłoszeń rodzin które szukają "fluent English speaker" wcale mi w tym nie pomaga...
Mój znajomy z Hiszpanii twierdzi, że tradycja katalońskiego w Katalonii jest dość silna. Jeśli mieszkałabym np. w małej wiosce, to pewnie by tak było.
A macie wolny cały weekend, czy tylko jeden dzień? Bo rozmawiałam właśnie z super rodziną, ale proponują tylko niedzielę wolną, więc możliwości podróżowania bardzo się zawężają...
-
Anjaa > 26-03-2014, 1:20
W małej, ale to naprawdę małej wiosce. Jeśli widać, że nie jesteś hiszpanka, a mowisz po hiszpańsku to automatycznie też mówią do Ciebie w tym jezyki nizeli katalońskim, podobnie masz u basków -
Gosia1423 > 26-03-2014, 2:19
No właśnie, bo jak się jest Hiszpanem to nie ma co liczyć na castellano
cookiemonster napisał(a):<B><s></s>Gosia1423<e></e></B> Angielski B2/C1, hiszpański dąży do A2. Więc cały czas mam pokusę, żeby się przestawiać na ang i właśnie ta ogromna ilość ogłoszeń rodzin które szukają "fluent English speaker" wcale mi w tym nie pomaga...
No tak, praktycznie wszędzie jest fluent English... Oni mają normalnie jakąś obsesję na jego punkcie... Dlaczego nikt nie chce uczyć się polskiego? Jakie dzieci miałyby CV w przyszłości, bo angielskiego to wcześniej czy później i tak się nauczą
Mój znajomy z Hiszpanii twierdzi, że tradycja katalońskiego w Katalonii jest dość silna. Jeśli mieszkałabym np. w małej wiosce, to pewnie by tak było.
A macie wolny cały weekend, czy tylko jeden dzień? Bo rozmawiałam właśnie z super rodziną, ale proponują tylko niedzielę wolną, więc możliwości podróżowania bardzo się zawężają...
U mnie to było niestandardowe au pair, nie miałam żadnych typowych godzin pracy... a podróżować podróżowałam, razem z rodziną objechaliśmy całą wyspę. Dostałam mapę, na której miałam zaznaczać miejsca, w których już byłam -
Cassie > 26-03-2014, 9:34
No ja nie wiem czy się by nauczyły .
W Hiszpanii mało osób zna angielski ,na prawdę . To jest przerażające .I moim zdaniem to świetne, że rodzice tak naciskają na język angielski . -
Gosia1423 > 27-03-2014, 0:48
Cassie napisał(a):No ja nie wiem czy się by nauczyły .
Dlaczego by nie? Wszystkiego można się nauczyć
W Hiszpanii mało osób zna angielski ,na prawdę . To jest przerażające .I moim zdaniem to świetne, że rodzice tak naciskają na język angielski .
Oczywiście, że dobrze, że dbają o edukację dzieci, ale gorzej jest kiedy to rodzicom bardziej zależy niż dzieciom, wtedy mamy skutek wręcz odwrotny... -
ka.wa > 27-03-2014, 12:15
Cassie napisał(a):Ja staram się znaleźć coś na miesiąc, bo chcę zostać dłużej w Hiszpanii, ale chyba się nie uda . ;/
Szukaj!!!
Ja właśnie znalazłam rodzinę na miesiąc!
A tak w ogóle to musiałam zmienić rodzinę. Porobiło się...razem stwierdziliśmy, że będzie lepiej dla wszystkich jak wyjadę.
Znalazłam świetną rodzinę, ale dopiero od maja no i zastanawiałam się co zrobić przez miesiąc bez dachu nad głową, bo nie wyobrażałam sobie, że ktoś może chcieć au pair na miesiąc. A tu nagle znalazła się rodzina. Jutro przeprowadzka!