• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

au pair Norwegia

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Inny kraj

• Norwegia

• au pair Norwegia

• au pair Norwegia
  • Re: au pair Norwegia

remek > 06-09-2012, 11:28

Hej! Ja mam na imię Remek i też coraz częściej myślę o wyjeździe jako au pair.

Jak tam wasze wyjazdy dziewczyny? Jak dzieciaki, hostci ?

I mam też pytanie- ile to zajmuje czasu od zgłoszenia się do wyjazdu? Ja się zastanawiałem czy jechać z Energy Au Pair ale oni piszą że średni processing time to aż 4-5 miesięcy. A jak wygląda to w innych agencjach?

rockowawaga > 06-09-2012, 20:22

Rodzina na Energy Au pair znalazła mnie sama, po ok. 2 tygodniach. Załóż sobie interesujące konto i czekaj

a apropo języka, jak się uczysz, od jak dawna? Ja już od ponad roku i jestem na niezłym poziomie. Pozdrawiam

remek > 06-09-2012, 22:26

uczę się już kilka miesięcy. Max rok. Ale na początku to tylko tak przeglądałem, dopiero teraz w wakacje przysiadłem w miarę porządnie. Powiem Ci że nie czuję się jeszcze pewnie w tym języku. Z nikim nie rozmawiałem i obawiam się że mam jeszcze za mały zasób słów żeby porozmawiać. Może na takie proste tematy co to zawsze się powtarzają na początku różnych materiałów do nauki języków.

Na początku kupiłem sobie rozmówki z audio, potem kurs na kompa , a ostatnio zacząłem robić Trola1. Czasami to wpisuje też jakieś słówka w gogletlumacz i tam jest funkcja szukania przykładów, to sobie czytam. A jak Ty?

Ja bym Ciebie z kolei prosił żebyś mi opowiedziała dokładnie cały ten przebieg aplikacji. Jak to wygląda krok po kroku? Może bym się już na coś przygotował. A co tam się zamieszcza w swoim profilu? Tak standardowo - opis o sobie, dlaczego chcę jechać, jakieś zdjęcie (ile można dać?)? Wiem że na niektórych profilach to chcą jakieś filmiki? I napisz jeszcze proszę jak kontaktowałaś się z rodziną.

Kurcze też bym chciał żeby i w moim przypadku poszło to tak szybko

rockowawaga > 07-09-2012, 23:12

Uczę się ponad rok. Już nie pamiętam dokładnie, i to codziennie. Byłam już w Norwegii dwa razy i rozmawiałam z Norwegami czy to w sklepie, na recepcji czy na stacji benzynowej, a ostatnio z moją host rodzinką na Skype. Pomaga mi w tym ESSK kurs, słowniki, podręczniki, blogg.no. Miałam też 22 godziny kursu. Facet poprawił mi błędy, ale nie rozwijałam się. Norwegom imponują obcokrajowcy, którzy nie mieszkają w Norge, a uczą się ich języka. A tam norweski jest wręcz wymagany. Bez niego ani rusz. Fajnie, że coś robisz w tym kierunku.

Jeśli chodzi o aplikację, hmmm. Wybierasz agencję z Polski albo stronę agencji zagranicznej. Zakładasz konto, uzupełniasz informacje o które zostaniesz automatycznie poproszony, zdjęcia, zwłaszcza z dziećmi, bo to jakby dokumentuje twoje doświadczenie. itp. Fajnie by było dodać filmik. To na pewno zwiększa szanse. Miło, gdybyś miał referencje w języku angielskim, potwierdzone pieczątką czy możliwością rozmowy z osobą, która je wystawiła. Im więcej informacji o sobie, referencji, potwierdzonego doświadczenia z dziećmi, tym lepiej dla ciebie.

remek > 08-09-2012, 23:43

Dzięki za informacje. Może teraz sobie trochę poczytam jakiegoś norweskiego bloga w ramach nauki :p A co do aplikacji to będzie trzeba po prostu zacząć działać.

rockowawaga > 09-09-2012, 17:02

Dokładnie. Oczywiście, miło by było poczytać o Twoich poszukiwaniach, więc od czasu do czasu zdawaj relację. Pozdrawiam

aleksandra_s > 10-09-2012, 16:45

Witajcie.

Chciałam spytać, czy któraś z Was wyjeżdżała z agencji au pair koncepcja? Czy są szanse na wyjazd z tej agencji do Norwegii?

rockowawaga > 10-09-2012, 18:18

Próbowałam z innej agencji LOTY.PL i pani Krystyna, która prowadzi tą agencję zaproponowała mi współpracę z agencją norweską. Ja zrezygnowałam, ponieważ załatwiłam sobie prywatnie, ale warto spróbować tam. Myślę, że podchodzą do sprawy profesjonalnie.

aleksandra_s > 10-09-2012, 18:28

[quote name="rockowawaga"]Próbowałam z innej agencji LOTY.PL i pani Krystyna, która prowadzi tą agencję zaproponowała mi współpracę z agencją norweską. Ja zrezygnowałam, ponieważ załatwiłam sobie prywatnie, ale warto spróbować tam. Myślę, że podchodzą do sprawy profesjonalnie.[/quote]

Tzn. Że logowałaś się na zagranicznych stronach? Jesteś już w Norwegii?

rockowawaga > 11-09-2012, 11:15

Będę 16 października. I tak, znalazłam rodzinę na stronie norweskiej agencji. Czytam i czytam niektórych wpisy i mi ręce opadają. Jest mnóstwo agencji - polskich i zagranicznych. Wchodźcie, zakładajcie ciekawe i prawdziwe konta, pokazujcie się, a na pewno jakaś rodzina Was znajdzie. Ja znalazłam na takiej stronie, a ktoś inny na innej. Nie ma recepty. Po prostu czytajcie forum dokładnie. Tam są wszystkie informacje, polecane agencje, rady itp.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna