-
-
Re: Ostrzeżenia przed rodzinkami
jott > 30-07-2013, 11:57
Radzę omijać szerokim łukiem rodzinę Mehanneche z Francji, miejscowość Campagne. Wyzysk, nie dotrzymują warunków umowy, zachowują się skandalicznie. U mnie skończyło się na policji. -
KleineHexe > 15-10-2013, 21:01
Szerokim łukiem omijać również rodzinę Katarzyny i Michaela z czwórką dzieci (19 lat,16 lat,6 lat i 14 miesięcy). Mieszkają w okolicach Singen blisko granicy Szwajcarskiej.
Niepoważni ludzie. Przez cały czas mówią, że wszystko jest w porządku, po czym następnego dnia cię zwalniają. Mają jakieś pretensje, ale nie mówią, co źle robisz lub czego nie robisz, a później wielka awantura, że się czegoś nie zrobiło. Nie zapłacili za tygodniową opiekę od 8:30 do 18 nad dziećmi. Dzieci to istne aniołki, ale matka chyba ma jakieś problemy psychiczne. Więcej o rodzince można poczytać tu ->KLIK -
Katarzyna. > 27-02-2014, 23:46
JA dopisuję Rodzinę z Berlina. Rodzina POLONEK i dwójka dzieci. Są muzykami: ona to wiolonczelistka a on skrzypek.
UWAGA!!! Nie jedźcie do nich!!! -
Aldaa7 > 13-06-2014, 20:58
Jutro rano opuszczam moją 'rodzinkę'. Oni szukają teraz nowej au pair - wezmą kogo się da, aby szybko, więc ostrzegam przed Ugochi z Birmingham (Erdington), to czarnoskóra rodzina z 18 miesięcznym dzieckiem. Rodzina nie szuka au pair tylko całodobowej niańki i sprzątaczki. Zajmowałam się dzieckiem od 6-7 rano do 20, a później musiałam jeszcze sprzątać dom. I tak 5 dni w tygodniu (wtorek i środa wolne). W weekendy, gdy rodzice byli w domu to i tak nie raczyli się zainteresować dzieckiem , tylko kazali mi je wziąć gdzieś, bo im przeszkadza spać/oglądać serial. Gdy próbowałam porozmawiać o tym, że mi się nie podoba taka sytuacja, i ze pracuję zbyt dużo godzin, byli wręcz zbulwersowani, ze jak to coś mi się nie podoba? Przecież siedzenie z dzieckiem, szorowanie podłóg i reszty domu to wcale nie jest ciężka praca! To oni ciężko pracują, a to co ja robię to jest wręcz odpoczynek. I czy ja uważam, że spędzanie czasu z ich dzieckiem jest męczące? I jeszcze usłyszałam wtedy, że skoro tak to nie nadaję się na au pair, bo wszędzie jest tak jak u nich (moja nowa rodzina jest doskonałym przykładem, że wcale nie). I co z tego, ze dziecko mnie uwielbia, oni widzą, że 'nie mam pasji do dzieci'. I przecież mam 2 wolne dni, jak dziecko jest w przedszkolu (później były jeszcze pretensje, że wychodzę wtedy z domu, bo przecież powinnam posprzątać i pozmywać - co z tego, że wgl nie używałam kuchni w tych dniach, przecież jestem członkiem rodziny - albo robić jeszcze co innego, bo w domu jest zawsze coś do zrobienia). Nie obyło się też bez wspomnienia ich byłej au pair, ona była taka świetna, szkoda tylko, że dziecko jej nienawidziło (uciekał, płakał, nie dawał się nawet dotknąć), ona miała 'pasję do dzieci' i nawet miała cały dom na głowie - taa 16 letnia Rumunka, która nawet po 7 miesiącach nie potrafiła nic powiedzieć po ang... Aż mnie po tym wszystkim zatkało... Więc postanowiłam jak najszybciej się wynieść... Teraz mam świetną rodzinkę, a was ostrzegam przed tą. -
paulinanor > 17-06-2014, 23:31
Radzę nie aplikować do rodziny ze Szwajcarii, kanton Solothurn. Jest to rodzina z dwójką dzieci, patchoworkowa. Na początku są bardzo mili, ale potem sie wyżywają na au pair, mają o naprawdę drobnostki pretensje. Poprostu niszczą psychicznie. Mają teraz profil na aupair world. Odradzam. -
Natalia91 > 19-06-2014, 22:27
Katarzyna. napisał(a):JA dopisuję Rodzinę z Berlina. Rodzina POLONEK i dwójka dzieci. Są muzykami: ona to wiolonczelistka a on skrzypek.
Ale mnie dreszcz przeszedł! W tym czasie, kiedy napisałaś tego posta, szukałam rodziny z Berlina i wydaje mi się, że właśnie tę znalazłam na APW. Nie napisałam do nich (na szczęście), ale rozważałam to, w końcu stwierdziłam, że po co mi Polacy, skoro chcę się uczyć niemieckiego. Czy te dzieci to chłopiec i dziewczynka?
UWAGA!!! Nie jedźcie do nich!!! -
Katarzyna. > 07-07-2014, 22:17
Co sądzicie o tym?
Dla mnie to nie fair że do opieki dwójka dzieci i pies i tak mała kwota... Niby nie chodzi o pieniądze... Ale...
Dostałam taki oto mail:
<div style="color:rgb(0,0,0);font-family:HelveticaNeue, 'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, 'Lucida Grande', sans-serif;font-size:13.3333px;background-color:transparent;">pisze w zwiazku z ogloszeniem na forum "forumaupair.pl". Mieszkam z Niemczech i szukam AuPair w zastępstiwe za moją znajomą, która miała przyjechać, ale z przyczyn prywatnych jednak odwołała wyjazd. Rodzina mieszka w Bawarii, małe miasteczko 8 km od Ansbach i ok 60 km od Norymbergii. Rodzice są Niemcami (mama jest nauczycielką, tata ekonomistą), mają 2 chłopaców bliźniaków obecnie 13 miesięcy. Rodzina mieszka we własnym domu, do dyspozycji daje własny pokój i samochód lub skuter, oferuje również kurs niemieckiego. Czas pracy to 30 godz tygodniowo. Do obowiązków nalezy również spacer z psem. Aupair potrzebna jest praktycznie od zaraz przynajmniej do końca wrzesnia (jeśli studiujesz) lub chętnie na dłużej. Mile widziane doświadczenie w opiece i podstawy niemieckiego. Kieszonkowe AuPair w Niemczech to 260 Eur/mc. Nalezy się również 2 dniu urlopu za każdy przepracowany miesiąc.</div>
<div style="color:rgb(0,0,0);font-family:HelveticaNeue, 'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, 'Lucida Grande', sans-serif;font-size:13.3333px;background-color:transparent;">Są to bardzo sympatyczni i uczciwi ludzie i tego również oczekują od AuPair! </div>
<div style="color:rgb(0,0,0);font-family:HelveticaNeue, 'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, 'Lucida Grande', sans-serif;font-size:13.3333px;background-color:transparent;">Jesli jesteś zainteresowana, proszę o napisanie kilku zdań o sobie i przesłaniu zdjęcia, jeśli to nie jest problem</div>
<div style="color:rgb(0,0,0);font-family:HelveticaNeue, 'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, 'Lucida Grande', sans-serif;font-size:13.3333px;background-color:transparent;">W załączniku przesyłam zdjęcia dzieci i pieska. </div>
<div style="color:rgb(0,0,0);font-family:HelveticaNeue, 'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, 'Lucida Grande', sans-serif;font-size:13.3333px;background-color:transparent;"> </div>
<div style="color:rgb(0,0,0);font-family:HelveticaNeue, 'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, 'Lucida Grande', sans-serif;font-size:13.3333px;background-color:transparent;"> </div>
<div style="color:rgb(0,0,0);font-family:HelveticaNeue, 'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, 'Lucida Grande', sans-serif;font-size:13.3333px;background-color:transparent;"> :angry: :angry: :angry: :angry: </div> -
labamba > 08-07-2014, 17:08
Katarzyna. :
65 euro tygodniowo + kurs językowy + samochód/skuter do dyspozycji to dla Ciebie mało? o.O ja mam 70 euro i opłacam mój kurs sama (co prawda jestem w Hiszpanii, ale jednak kursy w każdym kraju kosztują swoje. Nie znam stawek w Niemczech, ale wiem, że za 65 euro spokojnie możesz sobie wychodzić i kupować różne rzeczy) 30 godzin pracy tygodniowo (zakładając, że weekendy są wolne, czyli pracujesz 5 dni w tygodniu) to 6 godzin dziennie co jest dobrym wynikiem.
Dodatkowo wydaje mi się, że nie pieniądze są najważniejsze, ale dobra, miła rodzina. To, że była Au Pair szuka zastępstwa za siebie dla tej rodziny oznacza, że miała z nimi dobry kontakt, bo kto chciałby szukać zastępstwa gyby rodzina była straszna? -
Katarzyna. > 08-07-2014, 22:09
Prawdopodobnie jest tak, że do kilku rodzin się zraziłam...
Poza tym uważam, że to jednak jakiś rodzaj pracy. W UK dostawałam 65 funtów za 30 godzin opieki nad jednym dzieckiem... A tu dwójka i pies...
Mi nie pasuje. Jak ktoś jest zainteresowany, chętnie przekaże namiary
Miłego dnia :* -
truskawkowe-ciasteczko > 13-07-2014, 16:27
hejka;D chciała bym ostrzec przed rodzinką stefanów z południowej austrii,dokładnei z regionu kartynii. on jeszcze spoko gorzej ona-tragedia.