-
-
Re: Au Pair USA 2013! cz.2
balbina > 24-10-2013, 4:52
oh God ale forum się zmieniło, jakie nowiutkie ;o
co tam u was dupki ;>
nutella - chyba nie ma oddzielnego wątku, ale... ja wydałam chyba 1500zł - za gawo płaciłam jakieś 550zł - bo promocja, + wizka 550zł (O około?) no i ...
o lol w sumie wychodzi nawet mniej ;o
nie kupowałam walizki, bo stwierdziłam że tutaj kupię
no ale wiadomo, jakieś duperele czy coś no to może i wyjdzie 1500...
no i wcześniej zarobiłam sobie dolary w Egipcie, więc nie wymieniałam, ale myślę, że możecie brać z 200$ - niektóre laski biorą 100$, niektóre 800$ a niektóre nawet jeszcze więcej, jednak chyba taka przeciętna to 200$
ja na prezenty wydałam bardzo mało i stwierdziłam, że nie będę wydawać dużo - no powiem Ci Doti, że to był błąd - no wybacz, ale jak wszyscy czytamy te blogi, to wiemy, że te prezenty są mało przydatne
ja nie wiedziałam co kupić hostom tylko, myślałam o książce o Polsce, ale uważam że to jest nudne i mało co ich to obchodzi, więc przywiozłam książkę kucharską z polskim jedzeniem oczywiście po angielsku, może też nie będą używać, ale za to może mi się tutaj przydać haha
no i jakieś słodycze przywiozłam, podstawki pod kubki i misie dla dzieci - wsio - w sumie nie wydałam więcej niż 130zł na prezentywohoooooooooo -
Divertissante > 24-10-2013, 12:38
Podejrzewam, że nie jestem w stanie zrobić tyle kredytów w pół roku, dlatego napisałam, że hipotetycznie, po prostu mi chodziło o to, że zrobić wystarczającą ilość kredytów, żeby ukończyć program, ale go przerwać. Tak czy siak, dzięki za odpowiedź. Będę jeszcze gadać o tym z konsultantką, więc jak się czegoś dowiem, to dam tutaj znać (bo może komuś się to przydać)
Balbina dawno cię nie było!
Ja na dzień dzisiejszy (a jestem póki co w czarnej d...) wydałam jakieś.. 450zl (zaświadczenie, prawko, przesyłki dok. i pierwsza rata w gawo), jeszcze nie wiem czy nie pojadę z innej agencji, dlatego to może się zmienić. Walizek też nie kupuję, tzn tylko podręczną, dlatego podejrzewam, że większość kasy, którą mam uzbieraną wezmę do USA w postaci $$$ -
karolinkaa77 > 25-10-2013, 22:48
Moje wydatki :
- Gawo biuro 950 zl (?)
- wszystkie zaświadczenia , międzynarodowe prawo jazdy ,zdjęcia itp.- 250 zł
- wiza plus dosyłanie papierów - 600 zł
- Warszawa dojazd plus hotel na jedna noc - 600 zl
- i teraz najzabawniejszy wydatek i chyba tylko w moim wypadku tak duzy - lekarze 900 zł - stwierdziłam , ze przed wyjazdem upewnie się ze moje zęby są w idealnym stanie jako ,że obawiam się cen dentysty i okulisty w Stanach więc wizyty u 2 lekarzy + wszystkie badania
troszkę wyszło ale wolałam jechać z pewnością ,że jestem zdrowa ja i moje organy !
- walizki - 350 zł
- prezenty dla host family - kupiłam wodke + słodycze + książke o Polsce dla host taty , książkę kucharską plus kalendarz z miastami polski dla host mom , Declanowi (1,5)- koszulke z flagą polski + plus i, interaktywny Brynn ( 2,5) bajki polskie po ang plus koszulka z flaga polski i kupiłam dla rodziców HM wodke i słodycze bo tydzień po moim przyjeździe jedziemy do jej całej rodziny na Thanksgiving - wiem ,że kupiłam sporo ale ja uwielbiam kupować prezenty i kupuje je dla wszystkich , zdecydowanie wole cos kupić komuś niż sobie!- wiem ,że nawet jeśli okażą się psychopatami to nie będę załowala - 550 zł
Podsumowując mi wyszło 4 200 zł ale sądzę ,że spokojnie mogłabym obciąć koszty o 1,5 k - 2,0 k ale dla własnego dobrego samopoczucia wolalam wydac więcej ale czuć się komfortowo , nie wiem czy moje koszty się skończyły na tym sądze ,że dojdą jeszcze leki , ubrania konieczne ( typu plaszcz , buty na jesień ) bez których się nie obęde do połowy listopada, bo nie planuje żadnych dodatkowych "ciuchowych " zakupów robić , chcę wychodzić to co mam a tam planuje się obkupić
PS odebrałam wczoraj wizę , bardzooo przyjemnee uczuciei ciężki mi uwierzyć ,że zostały 2 tygodnie i 3 dni ! -
martaj > 26-10-2013, 14:16
GratulacjeDlaczego w GAWO płaciłaś az 950 zl????? WTF???? Ja musze uzbierac hajs na ten wyjazd bo jade z APiA -
karolinkaa77 > 26-10-2013, 14:20
Dlatego napisałam( ?) bo na 100 % pewna nie jestem wiem ,ze była jaks pierwsza rata i później 400 zl tylko nie wiem ile była ta pierwsza a kojarzy mi się ,że 500 ale tutaj mogłam skłamać więc jak coś możecie smiało sprostować. -
martaj > 26-10-2013, 15:25
Pierwsza rata jest 350zl tak jest na stronie GAWO. Gdzie lecisz? -
karolinkaa77 > 26-10-2013, 15:59
New Providence , New Jersey - 25 mil do NY
A teraz pytanie do tych co są w US , planuje zabrać swojego laptopa i wiem ,że w US jest inne napięcie jak sobie z tym radzilście?? -
martaj > 26-10-2013, 16:35
Dobre pytanie. -
lidkar > 27-10-2013, 1:15
Wydaje mi się, że wystarczy kupić taką specjalną "przejściówkę"- bo chyba tak to się nazywa, czyli o prostu wtyczkę do kontaktów z USA . W dużych marketach powinny być, jak się kogoś zapytacie na pewno Wam pomoże. A i z tego co usłyszała moja koleżanka ostatnio, kupując taką przejściówkę - warto sprawdzić na zasilaczu do laptopa czy będzie działal przy napięciu od 100V -
Divertissante > 27-10-2013, 15:52
Dwie rzeczy: co do mojego pytania: dowiedzialam sie, ze zakonczone kursy sa juz nasze i nawet jesli przerwiemy program to kursy zostaja dla nas wazne - papierek ukonczenia czy cos zostaje u nas
Pytanie: czy jest ktos, kto bedac w Stanach przyjechal na jakis czas do Polski? chodzi o to, ze w marcu moja kuznka bedzie chrzcic dzieciaczka i chciala mnie na chrzestna, zastanawiam sie czy oplaci mi sie przyjechac do pl na tydzien (zakladajac ze do tego czasu juz bede w usa) i ile mnie to moze wyniesc...