-
-
Re: Au Pair USA 2013! cz.2
martaj > 19-10-2013, 22:05
Ja na poczatku byłam zdecydowana na GAWO, ale wole jechac z APiA. Ja jestem praktycznie z Warszawy. Kiedy chcialabys wyjechac? -
women > 20-10-2013, 10:21
Dokładnie, niektóre agencje biorą 2.5tyś.
Ale to dlatego tak mało Ci wyszło, bo jesteś facetem !! I nie masz takich potrzeb jak my kobietym prawda? ( Dziewczyny to moment w którym musimy stanąć po jednej stronie)
Ale poważnie, to mało. Bo w sumie licząc, patrząc ze wszystkim to ciężko się złapać w 3tys. Przynajmniej mi
Te agencje, tak Ci mówiłam Divertissante To zależy od tego, co masz w umowie.
Co was przekonuje do APIA, czemu rezygnujecie z Gawo? -
Agnieszka > 20-10-2013, 11:12
Witam wszystkich,
Powiedzcie mi jak wasze rodziny zareagowały na wiadomość o wyjeździe. Moja zareagowała... bardzo źle. Dopiero czekam na otwarcie APC Room, a moi rodzice już zaczynają szaleć. Uważają, że jadę na niewolniczą pracę i na pewno nie wrócę do Polski. Mam 25 lat i to jest moja ostatnia szansa. Zastanawiam się czy miałyście podobne przejścia?? Jestem dorosła i to moja decyzja ale nie chce wyjeżdża skłócona z rodziną. Pomocy !!! -
sylwia_sp89 > 20-10-2013, 11:57
Mnie w APiA przekonal program Extraordinaire: robie to samo co normalna AP, ale zarabiam więcej -
ewelinagr88 > 20-10-2013, 12:01
ja też jestem w dwóch agencjach w Gawo i w APIA z tym, że Gawo ma bardzo mało rodzin a na profilu można mieć max 2, ja jestem w IE więc tylko jedną, jeśli chodzi o Gawo to już nawet tam nie zaglądam, nawet dziewczyny z APC długo czekają na kogokolwiek, ponoć w APIA można mieć do czterech rodzin i jest to firma, która ma największą bazę rodzin, nie są pośrednikiem tak jak Gawo i płacisz jak już dostałaś wize.Nie musisz od razu lecieć do lekarza i po zaświadczenie, aplikacja jest prosta i krótsza, ja np zniechęciłam się do gawo bo panie nie poinformowały mnie, że jeśli rok temu składałam aplikacje do APC a potem zrezygnowałam to mogę mięc problem teraz, ale pewnie wiedzialy, ze jak mi to powiedzą to zrezygnuje odrazu i nie wplace znowu 350zl, przekonujac mnie ze to co bylo rok temu to sie nieliczy wplacilam znowu kase i sie rozczarowalam. -
Divertissante > 20-10-2013, 13:39
Właśnie, ponoć Apia ma więcej rodzinU mnie w APC od 13.09 była tylko jedna rodzinka na profilu. Koordynatorka zapewnia mnie, że profil mam bez zarzutu, a zdjęcia i filmik fajne (nawet poprosiła, czy mogłaby pokazywać nowym dziewczynom mój filmik jako wzór, także jak mnie gdzieś zobaczycie, to pozdrawiam xd). A ja.. Cóż w planach miałam być w USA najpóźniej w październiku A że wyszło jak wyszło (nie mówie, jest w tym dużo mojej winy), to siedzę i czekam niesamowicie niecierpliwa (wiem, women jak to przeczyta to mi strzeli przez łeb ) Ale nie załamuję się, po prostu chcę wziąć to w swoje ręce i jakoś to przyspieszyć -
sylwia_sp89 > 20-10-2013, 15:20
Nie wiem jak jest w GAWO i jak tam wyglada z oplatami i w ogole, ale na pewno w APiA maja wiele rodzin.Ja w ciagu ok. 2-3 tyg mialam z 16 (chce zwrocic uwage na fakt, ze przez pierwszy tydz byla cisza, gdyz w USA panowal akurat sezon wakacyjny). Dodatkowa zaleta jest to, ze dzwoni do Was babka z USA i pyta sie jakiej dokladnie rodziny poszukujecie. Ja od razu powiedzialam ile dzieci chce miec, w jakim wieku, ze chce rodzine z doswiadczeniem i ze najbardziej interesuja mnie miasta Nowy Jork, Los Angeles i San Francisco, ewentualnie inne, ale nie mniej niz 500 tys mieszkancow. Kobietka powiedziala, ze wezmie sie do roboty i rzeczywiscie od tej pory mialam juz same rodzinki, ktore spelnialy moje wymaganiaWiem, ze wielu moze sie takie podejscie nie spodobac, ale prawda jest taka, ze my tez placimy pieniadze (wcale nie tak malo) i to my wyjezdzamy z rodzinnego kraju, wiec wydaje mi sie, ze tez mamy cos do powiedzenia.
Jesli chodzi o oplaty, to polski posrednik APiA w Krakowie (MIKROSERWIS) od 2 lat nie pobiera oplat i jedyna kase jaka wplacacie to 1390zl dla APiA, ale to tak jak juz wspominala ewelinagr88 dopiero po otrzymaniu wizy. -
karolinkaa77 > 20-10-2013, 16:00
Moim zdaniem agencja jest kwestią bardzo indywidualną, ja z gawo jestem bardzo zadowolona , i jak wiecie mój pm miałam po 4 dniach i to w IE gdzie nie ma zbyt wielu rodzin , ani mój filmik ani zdjęcia nie powalają ( moim zdaniem ) . Chwaliłam Wam się już ,że dostałam meila od mojej host mom ,że w styczniu jedziemy na Bahama ? a 3 tygodnie wyjazd a ja oczywiście w rozsypce , powoli męczą mnie pożegnania ale rzecz w miare oczywista.
A teraz czas na moje głupie pytania
Czy ambasada informuje kiedy wysyla wizę ?? W czwartek dostali moje dodatkowe dokumenty więc czekam aż mi odeślą wizę i zastanawiam się ile to zajmie , jako ,że cos dosylalam ?
Czy powinnam mieć problem z wyjazdem na Bahama , a raczej z powrotem do USA?
A teraz najdziwniejsze pytanie
Czy są limity w ilośći gotówki przewożonej na teren USA jednorazowo ? Pytanie głupie ale wiem ,że jakies limity są
I kolejne czy ktokolwiek ma szkolenie 11 listopada? Czy będę sama ? ;( -
karolinkaa77 > 20-10-2013, 16:05
EDIT - już doczytałam ,że limit jest 10 000 USD a jeśli więcej to trzeba wypelnić deklaracja 4790 - jedno pytanie mniej -
Ana > 20-10-2013, 19:11
Witam wszystkich :-)
Obecnie z niecierpliwością czekam na otwarcie APC room'u.
Powiedzcie mi jak zareagowały wasze rodziny na wiadomość o wyjeździe?? Moja zareagowała... bardzo źle. Obawiają się że bedę miała niewolniczą pracę i już niewróce. Mam 25 lat więc to ostatnia szansa. Nie chcę wyjeżdżać poróżniona z rodzicami. Jakieś pomysły??