-
-
Re: Au Pair USA 2013! cz.2
aupair14 > 10-10-2013, 18:12
[quote name="juja"]aha, to fajnie masz[/quote]
eee? ok, super cieta riposta. Spoko, juz się nie odzywam i nie wtrącam. Przeciez nie można powiedzieć tego co się myśli, tylko to co ktoś chce uslyszec
Swoja drogą nie rozumiem jak mozna decydowac się na wyjazd na rok za granicę i nie sprawdzić jakie są dokladnie wymagania/prawa/obowiązki. Potem są narzekania na poszczegolne agencje. Wystarczy miec swoja wiedze albo wiedziec gdzie szukac i nikt Cię za przeproszeniem nie wydyma. -
ewelinagr88 > 10-10-2013, 18:37
aupair14 calkowicie zgadzam sie z toba.Trzeba byc bardziej sprytnym, czyli najpierw pomyslec a potem dzialac anie jak w tym przypadku powiedziec rodzinie, ze odchodzisz nie majac nawet wystarczajaco kasy na bilet. Pozatym po to sa te interview z rodzinka zeby wybadac jakie mamy obowiazki prawa itd -
ajłona > 10-10-2013, 23:01
[quote name="maaarta"]Hej witam wszystkich, jestem tu nowa, mam nadzieje że mi troszkę pomożecie, mam 27 lat, już od najmłodszych lat chciałam spełnić swoje marzenie o american dream, miałam możliwość wyjazdu po maturze na stypendium sportowe ale w między czasie moje zdrowie troszkę podupadło i później niestety nie miałam już tej możliwości. Jestem po studiach pedagogicznych, ukończyłam tytuł magistra o specjalności nauczycielskiej (wychowanie fizyczne + gimnastyka korekcyjna). Mam spore doświadczenie miałam do czynienia z dziećmi, młodzieżą (praktyki w szkole), byłam również animatorem sportu, trenerem, mam doświadczenie w opiece nad dziećmi w różnym wieku od niemowlaka po nastolatków. Lubie pracę z dziećmiWłaśnie się obroniłam i stwierdziłam że to ostatni dzwonek aby wyjechać, póki nie mam własnej rodziny itp. Mam wątpliwości czy nie jestem już za "stara" i czy w tym wieku znajdę jakąś rodzinkę ? Sporo z Was jest już na miejscu, czy możecie mi doradzić w jakim okresie wyjechać najlepiej, jak dzieci chodzą już do szkoły czy może bliżej wakacji, dziękuje za jakąkolwiek odpowiedź i życzę wszystkim aby się im spełniło ich american dream
pozdrawiam Maaarta[/quote]
nie chcę Cie martwić, ale wydaję mi się, że można wyjechac do 27 roku życia. Poprawcie mnie jeśli mówie coś nie tak.
A tak w ogóle to bardzo Wam wszystkim dziękuję za odpowiedzi na moje pytanie i pomoc
A macie jakies dobre rady jak sie przygotować do interview ? jakieś wartościowe wpisy na blogu czy coś... ? -
women > 11-10-2013, 0:33
Dziewczyny, zwariowałyście?
Co się tu dzieje.
Jesteśmy tutaj, żeby sobie pomagać a nie trzaskać beznajdzieną energią.
Ogarnijcie się.
Mimo wszystko nie powinno się rezygnować w ten sposób, ale też nie można dać się sobą pomiatać, chociaż kompletnie nie znam Twojej sytuacji, szkoda tylko że nie zapoznałaś się ze swoimi prawami, na przyszłość dziewczyny sprawdzajcie wszystko dokładnie. Na prawdę, potem jesteście rozczarowane.
Też nie dawajcie się popadać w paranoje.
Wytłumacz juja o co chodzi na spokojnie. I na pewno postaramy się pomóc, ale bez jaj żeby na forum sobie dogryzać, to zbędne.
maaarta myślę, że na rok spokojnie powinno Ci się udać -
Divertissante > 11-10-2013, 0:43
W KAŻDEJ SPRAWIE polecam bloga Balbiny, ja czerpałam z niego większą część swojej wiedzy itp
http://2aupair.blogspot.com/ jest genialny! <3
Poza tym wiem, że różnie bywa z wiekiem wyjazdu. Są agencje które mają do 26 lat a są takie co do 27 - z tym, że w momencie wyjazdu musisz być przed urodzinami. Czy jakoś tak. Wystarczy poczytać na stronie agencji lub po prostu się do nich odezwać i pogadać!
Juja, tak jak moje poprzedniczki, polecam zapoznanie się ze wszystkimi możliwymi prawami itp, wzięcie na luz, spokojną rozmowę z hostami etc. Nie sądzę, że gwałtownością łatwo Ci przyjdzie. MOIM ZDANIEM za dużo wyobrażałaś sobie o USA a teraz zwyczajnie jesteś rozczarowana i nie chce Ci się walczyć o to, co może Cię spotkać. I proszę Cię, jeśli masz na mnie najeżdżać, bo napisałam co myślę, to zwyczajnie zignoruj mój wpis.
Osobiście uważam, że trzeba mieć RACJONALNE oczekiwania. To już duży sukcesChociaż... Co ja tam wiem -
Johnson > 11-10-2013, 5:27
Co za kłótnie tutaj !
Słuchajcie Wy moje drogie i drodzy.
Skype z rodziną jest skypem z rodziną. Ale musicie być świadomi ,że jedziecie do obcych ludzi, obcego domu w obcym kraju. I nie jedziecie na wakacje! Jest to normalna praca, czasami 10 godzin, a czasami 45.
Znam wiele osób które narzekają, bo nagle wow, muszą posprzątać, wow muszą umyć naczynia czy zostać 30 minut dłużej niż było powiedziane.
Ale znam również wiele osób które są zachwycone swoimi warunkami pracy. Na moim przykładzie chociażby. Wg rozmowy na skype i aplikacji miałem pracować ok 30 godzin tygodniowo. W tamtym tyg gdzie pomagałem aż nad to co powinienem, wyszło mi 10godzin pracujących ( oczywiście nie liczę tutaj wspólnego siedzenia przed telewizorem itp )
Co do rematchu,
LCC nie może się na niego nie zgodzić. I nie ważne czy to jest rematch ze strony rodziny czy aupair. -
Divertissante > 11-10-2013, 15:50
+10000 dla Johnsona, bo dobrze gada -
jazztina > 11-10-2013, 17:23
Co myślicie ? Czy nie lepiej zajmować się te 8 godzin dziennie od rana dzieckiem młodszym i mieć wieczory wolne czy rzeczywiście lepiej jest mieć te w wieku szkolnym????? -
sylwia_sp89 > 11-10-2013, 19:08
[quote name="jazztina"]Co myślicie ? Czy nie lepiej zajmować się te 8 godzin dziennie od rana dzieckiem młodszym i mieć wieczory wolne czy rzeczywiście lepiej jest mieć te w wieku szkolnym?????[/quote]
Miałam ten sam problem. Ciągle o tym myślałam i w końcu zdecydowałam się na mix (mam dwu-, cztero- i sześcio- latka).
W obu przypadkach masz plusy i minusy. Przy szkolnych masz mniej obowiązków, mniej odpowiedzialności (nie musisz zwracać uwagi na bezdechy, czy też wkładanie przedmiotów do buzi), ale może się zdarzyć, że będziesz musiała swoje godzinki wyrabiać np. w weekendy. Ja wolne mieć młodszego, wyrobić swoje godziny w ciągu dnia i mieć wolne wieczory. Dodatkowo masz pewność, że wszystkie weekendy masz wolne (no chyba, że dodatkowe godz za dodatkowe $).
Ostatecznie decyzja należy do Ciebie. Wszystko zależy też od rodzinki, bo jeśli są fajnie to czy z małymi czy z dużymi będzie ok.
Pamiętaj jednak o jednym- najważniejsze jest to z jakimi dziećmi wolisz pracować, bo jeśli nie dajesz rady z maluchami to twój american dream może zmienić się w american history x -
Johnson > 11-10-2013, 20:13
[quote name="jazztina"]Co myślicie ? Czy nie lepiej zajmować się te 8 godzin dziennie od rana dzieckiem młodszym i mieć wieczory wolne czy rzeczywiście lepiej jest mieć te w wieku szkolnym?????[/quote]
To już Twoja indywidualna decyzja
Tak jak poprzedniczka napisała, Twój american dream może się zmienić w horror właśnie ze względu na wiek dzieciaków.
Ja się ciesze ,że mam "nastolatka" aczkolwiek czasami chciałbym mieć młodszego który rozrabia i można się z nim w jakiś sposób pobawić...bo z moim to co najwyżej w angry birds zagrać mogę