-
-
Re: Au Pair USA 2013! cz.2
patik > 01-10-2013, 3:42
women - high five ! staram się jak mogę, bo wiem, czego sama potrzebowałam przed wyjazdem, a niestety często jest tak, że jak dziewczyny wyjeżdżają to urywają kontakt i każda idzie w swoim kierunku... Ja staram się urywać ten kontakt też, ale żeby nie tęsknić. Ale jeśli o au pairki chodzi, to z wieeelką radością Was śledzę !
Sylwia...wow. Ten 10minutowy spacerek na Times Square brzmi kusząco. Ja też się spodziewałam haczyków, ale jak na razie ich nie widzę, więc..trzymam kciuki ! -
Divertissante > 01-10-2013, 12:02
Co tu dużo mówić, znalazłyście raj! W 100% popieram women, bo też prawie spadłam z krzesła jak zobaczyłam to "10min spacerkiem na TS" ;ooo RANY JULEK jak ci sie nie spodoba, dawaj im moje namiary!!! -
sylwia_sp89 > 01-10-2013, 12:03
W takim razie mam nadzieję patik, że u mnie będzie tak samo
Jeśli chodzi o agencję Au Pair in America (APiA):
Jestem z nich meeeeega zadowolona, ale może opiszę w punktach
1) Na początku trzeba się zarejestrować online i wypełnić formularz aplikacyjny, w całości w języku angielskim (może zając trochę czasu szczególnie osobom, które tak jak ja wybrały program Extraordinaire, ponieważ jest tam zakładka w której trzeba przedstawić argumenty, które decydują, że nadajemy się na ten program. Najgorsze było tłumaczenie wszystkich przedmiotów ze studiów na własną rękę, gdyż nie ma oficjalnych nazw).
2) Następnie musimy zebrać referencje dotyczące opieki nad dziećmi i charakteru (jeśli ktoś pragnie zajmować się dzieciakami poniżej 2r.ż. wymagane jest, aby w przeciągu ostatnich 2 lat opiekował się takimi maluchami w wymiarze min. 200h). Z referencjami nie ma zazwyczaj problemu, można nawet poprosić wykładowców (ja miałam chyba 12 referencji xD). Dodatkowo na tym etapie ja zebrałam już wszystkie pozostałe dokumenty: raport medyczny, wyrobiłam międzynarodowe prawo jazdy, zaświadczenie o niekaralności.
3) Umawiamy się na wizytę w lokalnym biurze: W moim przypadku jest to MIKROSERWIS w Krakowie, gdzie jest baaardzo miła i pomocna babka, pani Iwona. Na wizytę należy zabrać referencje i paszport, ale polecam zabrać więcej (im bardziej się sprężycie, tym szybciej wylecicie). Na miejscu odbywa się skanowanie dokumentów no i rozmowa po angielsku w celu sprawdzenia języka (na program Extra jest wymagany wyższy poziom angielskiego).
4) Teraz przychodzi czas na wrzucanie zdjęć, pisanie Host Family Letter no i kręcenie filmiku i wpisywanie wszelkiego rodzaju opieki nad dziećmi czy nastolatkami. Jak już wszystko załadujecie, biuro w Krakowie (dokładnie pani Iwona) sprawdza wszystko i ewentualnie wnosi poprawki.
5) Po zaakceptowaniu w Krakowie nasz profil trafia do kontroli w Londynie. Jeśli jest coś, co należy zmienić, dostaniecie maila z informacjami. Po poprawkach Londyn aktywuje nasz profil.
6) ILOŚĆ RODZIN: Ogromna! Przez pierwszy tydzień była cisza (sezon wakacyjny), ale później miałam średnio 4 rodz tyg! Czasami 3 w ciągu jednego dnia! Szukanie rodzin wygląda tak, że agencja wysyła nasz profil do rodzin, które powinny do nas pasować, ale dodatkowo rodziny także mogą nas odszukać w "katalogu". Fajna sprawą jest, że dzwoni do Was fajna babka z USA i pyta się o jakiej rodzinie marzycie. Można jej śmiało powiedzieć prawdę (nawet jeśli najważniejsza jest dla Was lokalizacja), a ona na pewno Wam pomoże
7) Jak już znajdziecie Perfect Family, to pozostają tylko formalności: wiza, bilety, opłaty. Najlepsze jest to, że w APiA opłatę wnosicie na SAM KONIEC! Dopiero gdy macie już bilet. Obecnie koszt to 1390zl ("goła" opłata dla agencji, MIKROSERWIS nie pobiera nic- mają obecnie taką promocję). 1390zł to dużo, ale moim zdaniem warto, gdyż w zamian w programie Extra otrzymujecie 250$ tygodniowo! Można również w cenie 1280zl wykupić rozszerzenie ubezpieczenia, które gwarantuje: wyższą kwotę ubezpieczenia, ubezpieczenie bagażu i od sportów ekstremalnych, dodatkowe ubezpieczenie na 13ty miesiąc no i co było dla mnie najważniejsze- w USA nie płacicie nawet 1$ za wizytę u lekarza no i dentysta za free! Moim zdaniem jest to opłacalne, bo w przeliczeniu na $ wychodzi to ok. 400$, a z tego co się orientuję, leczenie zęba w USA może wyjść drożej. Ostateczna decyzja należy jednak do Was
Osobiście poleciłabym tę agencję wszystkim, którzy myślą o programie Extraordinaire (to ten na którym zarabiacie 250$/tyg), gdyż z tego co się orientuję jedynie APiA ma taką opcję.
Mam nadzieję, że nie zanudziłam nikogo i że ten wpis okaże się pomocny -
patik > 01-10-2013, 13:42
Każda pomoc zawsze się liczy, zwłaszcza, jak ktoś startuje, wybór agencji to jedna z najważniejszych decyzji
Bardzo dużo osób jedzie z APiA! Jak ja aplikowałam i zaczęłam się rozglądać pół roku temu za tym, to większość osób wybierała APiA. Naprawdę mają najwięcej rodzinek, dziewczyny miały po 15-20 matchy zanim wybrały perfect
Dużo osób jednak wybiera GAWO bądź prowork. Ja w GAWO zapłaciłam 550zł a w tym rozszerzone ubezpieczenie, GAWO przekierowuje do agencji APC bądź IE ( ja APC ) i room miałam otwarty tylko 10 dni, bo wybrałam szybko swoją perfectWięc można zrobić i szybko i sprawnie i tanio
To zależy oczywiście.
Ale właśnie wiem, że ludzie z APiA są b.zadowoleni. A ja osobiście z GAWO również -
merti > 01-10-2013, 20:08
Zobaczcie u mnie na blogu, co się dziejeRematch po raz 2
Sylwia gratulacjieAczkolwiek 10 min od times square to średnia lokalizacja na manhatnie Masa oszołomów tam łazi Ale plusem na pewno jest dostępność chyba każdej możliwej linii metra -
Baskah > 01-10-2013, 20:20
OmG!
COraz mocniej sie zastanawiam czy opieka amerykańskich dzieciaków jest tym co chce robic...Ale nie przekonam się poki nie spróbuje.
Londyn dzwonił- rozmowa poszła spoko wiec teraz już mogę na luzie wypełniać aplikacje :> -
doti > 01-10-2013, 20:31
w piątek mam spotkanie ws wizy w krakowienie wybiera się ktoś?? -
ajłona > 01-10-2013, 21:55
Cześć dziewczynytak czytam czytam i postanowiłam się przywitać, hm... w sumie nie wiem czy już tego nie robiłam
Też zamierzam wyjechać w 2013- mam nadzieję, że się uda... Widzę że jesteście mega obeznane w tych wszystkich au-pairowych tematach, hm... chyba będe musiała ponadrabiać zaległości... -
m jak monika > 01-10-2013, 22:28
Hej nie pisałam już chyba tydzień :O ! stęskniłam się
w czwartek będę miała wizę w domku
co u Was? jakieś nowe matche? czy coś
aha nie macie nic przeciwko jeśli dodam do spisu wasze blogi?:*
http://z-pamietnika-au-pair.blog.pl/ -
Baskah > 01-10-2013, 22:30
witaj ajlona. witaj w swiecie au pairjakie biuro i kiedy chcesz leciec?