-
-
Re: Wiza USA aktualności
karolinka > 17-05-2011, 15:22
jak pojedziesz na turystycznej do usa, to nie masz prawa pracowac, bo to nie bedzie legalne.. a zeby miec wize j1 musisz skorzystac z agnecji -
Insula > 18-05-2011, 20:37
właśnie wypełniam podanie wizowe i mam mały problem dotarłam do takiego pytania
Where was the Passport Issued?
Składałam podanie w Piotrkowie Trybunalskim
w moim paszporcie jest napisane wojewoda łódzki (ale to raczej nie jest miejsce) -
julita883 > 18-05-2011, 23:07
Ja wpisałam miasto organu wydającego paszport czyli w moim przypadku wojewoda dolnośląski czyli Wrocław...i zaakceptowaliJak chcesz mogę Ci na maila przesłać stary ds który wypełniałam w tamtym roku jadąc do USA. Może jakoś pomoże... -
Insula > 18-05-2011, 23:51
z chęcią zobaczę skany <a href="mailto:wiolagluza@gmail.com">wiolagluza@gmail.com</a>
z góry dziękuje! -
megan > 20-05-2011, 16:00
koralinka wiec nie ma mozliwosci rozpoczecia pracy jako au pair w USA bez agencji? To jak to jest ze wiele osob poleca szukanie rodzinek na własną ręke? -
Ewelina88 > 20-05-2011, 16:32
[quote name="megan"]koralinka wiec nie ma mozliwosci rozpoczecia pracy jako au pair w USA bez agencji? To jak to jest ze wiele osob poleca szukanie rodzinek na własną ręke?[/quote]
Oczywiscie, ze jest taka mozliwosc, ale no ogol jest to nielegalne. Mozna znalezc rodzine i Oni niby sa Twoimi sponsorami i ubiegasz sie o wize studencka i niby bedziesz sie uczyla... A prawda jest taka, ze bedziesz pracowala calymi dniami (bo musisz miec pieniadze na szkole) a wieczorami po pracy (lub nawet w weekendy) bedziesz chodzila do szkoly. Takze jak dla mnie to nie jest fajny pomysl :/ Jedna z moich kolezanek tak pracuje i nie zazdroszcze Jej zycia! Takze chyba lepiej wybrac agencje jesli chodzi o USA. Takie jest moje zdanie. -
patrycjamarkowska > 23-05-2011, 15:40
ja też mam turystyczną, ale podobno trzeba wyrobić jeszcze tamtą drugą, żeby pracować jako aupair. ale skoro nie jadziesz przez agencję, no to jadziesz na czarno także wtedy nie musisz chyba jej wyrabiać... no bo po co wyrabiać tą pracowniczą wizę skoro nie możesz mówić "na głos" o tym że pracujesz? -
karolinka > 23-05-2011, 15:48
[quote name="megan"]koralinka wiec nie ma mozliwosci rozpoczecia pracy jako au pair w USA bez agencji? To jak to jest ze wiele osob poleca szukanie rodzinek na własną ręke?[/quote]
bo my jako Polacy potrzebujemy wize zeby przkekroczyc granice, a np.Kanadyjczycy nie musza miec(tak mi sie zdaje) wizy zeby wkroczyc na teren USA.. wiec rodzinki, wola kogos znalezc, kto nie musi skorzystac z agencji, bo oszczedzaja kase w ten sposob. -
megan > 25-05-2011, 14:12
Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi! W takim razie wybieram agencje i mam nadzieje ze we wrzesniu polece do USA! -
niteczka0511 > 12-08-2011, 22:03
Mam takie pytanie odnośnie rozmowy telefonicznej z konsulem. Czy to oni podają datę i godzinę, czy to ja mogę sobie jako tak wybrać, tak żeby mi pasowało?! Muszę sobie zorganizować "podróż" do Wa-wy i muszę znać datę tak przynajmniej z tygodniowym wyprzedzeniem. Chodzi mi o to, że ponoć czas oczekiwania to 2 dni, a dla mnie to ciut za szybko