-
-
Re: Au Pair USA 2013! cz.2
constancelatek > 19-09-2013, 16:51
Wiem, wiem. Myśl pozytywnie ;( -
joaninha08 > 20-09-2013, 16:53
Hej! SPOTKANIE WIZOWE
Szykuje się na wyjazdu 30.09. Wczoraj miałam spotkanie wizowe, które o mały włos mi to uniemożliwiło. Prawdopodobnie nie z powodu braku predyspozycji a braku czegoś innego. Przechodząc od razu do rozmowy, pierwsze pytanie jakie zostało mi zadane przez konsula brzmiało : 'Znasz rodzinę, do której jedziesz?' (odpowiedziałam twierdząco, wymieniając wszystkich po kolei,dodając adres przy którym mieszkają, co ku mojemu zaskoczeniu rozbawiło konsula, a raczej,że jestem tak wykuta) następnę pytanie : 'Czy masz kontrakt ?'( umowę o pracę), spojrzałam na niego przez sekundę i już z nie taka samą pewnością jak przed chwilą, również odpowiedziałam twierdząca, mając nadzieje, że w pliku dokumentów, jak się potem okazało zupełnie nie potrzebnych, znajduję się to, o co mu chodzi- niestety umowy o pracę tam nie było... Konsul patrząc na mnie powiedział, że są one niezbędne, tłumacząc przy okazji wszystko co muszę dalej robić. Mianowicie przynieść umowę i paszport do punktu TNT, w którym zadeklarowałam się po odbiór,by odesłać wszystko z powrotem do krk, i oczekiwać wtedy na zwrot paszportu z wiza. Zanim wszystko do mnie dotarło, przetwarzając i dokładnie tłumacząc każde słowo które przed chwila padło, poprosiłam o powtórzenie. Wszystko zrozumiałam tak jak mi się wydawało(zwracam tu uwagę, że rozmowa, przeprowadzona była w całości po ang, a nie tylko przez 30s jak tu wyczytałam) W każdym razie wyszłam ze łzami z konsulatu dzwoniąc od razu do biura, dowiedziałam się, że czasami w krk tak jest, ze wymagają jeszcze tej umowy, bo nie są doinformowani w tej sprawie, i że zaraz, wszystkie dokumenty zostaną mi przesłane na pocztę, jak też się stało. Po 10 minutowych poszukiwaniach trafiłam na kafejkę internetowa gdzie mogłam wydrukować wszystko co potrzebne i zanieść z powrotem do konsulatu. Tym razem dokumenty i paszport wzięła od mnie Pani z okienka, informując, ze wszystko się udało i jest ok, a jedyne co muszę jeszcze zrobić to, odebrać swój paszport w przeciągu 8 dni, gdyż zostanie odesłany znów do krk. Wychodząc dalej nie byłam pewna czy to ten moment kiedy powinnam się już cieszyć czy uciekać jak najdalej być nie zawołali mnie do czegoś jeszcze.
Morał z tego taki, że dobrze jest mieć tą umowę ze sobą.
Pozdrawiam -
ewelinagr88 > 21-09-2013, 14:38
masakra teraz zaczynam się bać wizyty w ambasadzie, a o jaką umowe konkretnie chodzi??z firmy posredniczoncej w Polsce czy np z amerkanskiej ktora dostajemy na poczatku??czy to jeszcze inna umowa????ja znowusz obawiam sie mojego paszportu bo mam kilka wiz turystycznych z Egiptu i jedna dziwna pieczatke z napisem ,,work is not permitted"nie wiem czy to moze byc jakis problem dla nich, ta pieczatka to raczej przedluzenie wizy turystycznej o 90 dni i teraz nie wiem czy lepiej wymienic paszport co kosztukje ok 500zl czy jednak ryzykowac i jechac z ta peczatka???/dodaam ze dzwonilam do ambasady to mi powiedzieli ze na to pytanie nie moga odpowiedziec- mialam wrazenie ze to jest tak przyj zaplac kase a wizy i tak nie dostaniesz, gdybym miala tylko normalne wizy turystyczne to bym sie wogule nie bala ale ta pieczatka mnie zastanawia -
doti > 22-09-2013, 1:18
wymiana paszportu to 80zl studenci 160 pozostali. skad ci sie wzielo 500? -
ewelinagr88 > 22-09-2013, 11:59
tak normalny paszport kosztuje okolo 70 zl ale ja mam wazny do 2022 roku i jesli chce wymienic to moge tylko z powodu :ze zmeinaim dane bo wychodze za maz, ulegl zniszczeniu lub minal termin waznosc, hahha za maz nie wyszlam, a waznosc paszportu mija mi dopiero w 2022, nie chce ryzykowac z ta pieczatka wiec mam tylko jedno wyjscie wymienic paszport z powodu zniszczenai lub zgubienia gdzie w takich wypadlkaach jesli jest to z twojej winy to placisz 200%wiecej czyli ok 500-600zl -
doti > 22-09-2013, 21:33
Nie wierzę ale... mam mój perfect match ! wielkie odliczanie do 4.11 czas zacząć!!! -
m jak monika > 22-09-2013, 23:17
Doti ! opowiadaj co i jak? -
doti > 22-09-2013, 23:55
4ka dzieciaczków (hehe wiem wiem) 7,5,3 lata i czwarte ma miesiąc - jak przyjadę będzie mieć już 2,5miesiąca ) W rodzince się zakochałam, rodzice - jak marzenie ! Dwójka starszych chodzi do szkoły 9-4 wiec zostaje mi 3latka (która 2razy w tyg chodzi na 3godziny do przedszkola czy czegoś tam) no i siedzę głównie z maluszkiem mama pracuje tylko 2 dni w tygodniu więc może 4ka dzieci brzmi źle/szokująco/OBOZEJAKDUZO.. ale nie jest tak źle - JEST cudownie Mieszkają pół godziny od Detroit, 4godziny od Chicago i od Toronto (w którym mam znajomych yay)
Po 4 rozmowach na Skypie, dluuugich, śmiesznych i dociekliwych - zdecydowaliśmy się - ja będe ich Au Pair, oni zostaną moimi Host Parents !
Rozmawiałam także z rodzina z Bostonu (2ka dzieci) kilka Skypów mielismy za sobą ... ale nie było tego czegoś co jest w mojej perfect family !!
Aha - jako ciekawostka. Wczoraj rano (moja 14 ich 8rano) rozmwialam z nimi(tymi PRERFECT) na Skypie, po 17 mojego czasu zadzwoniła do mnie lokalna koordynorka, pytała mnie o rodzine co o nich sadze, czy mi sie podobają, przeprowadziła ze mną krótkie interview, zachwaliła moją HF, dzielnice i w ogole) - pierwszy raz spotkałam się z czymś takim...
A wieczorem (tym razem moja 20 ich 14) znowu Skypowaliśmy.. no i dzisiaj wieczorem zapadła decyzja ostateczna -
m jak monika > 23-09-2013, 0:10
to świetnie ! bardzo się cieszęszkoda że tak daleko ode mnie -
Sushi > 23-09-2013, 10:34
Doti a z jaką agencją jedziesz? ja też wylatuję 4.11. kto wie może tym samym lotem ?daj koniecznie znać:p