-
-
Re: Spam, Scam, Oszuści
Munia... > 19-03-2011, 19:05
Od Jakiegoś czasu rozmawiam z pewną rodziną (chciałabym wyjechać do nich jako Au Pair). Dzisiaj zupełnie przez przypadek trafiłam na stronę scamwarners. Ku mojemu zdziwieniu jeden z tematów na forum poświęcony był właśnie tej, upatrzonej przeze mnie rodzinie. W temacie jednak oprócz maili (niby od nich przysłanych) napisane było tylko This is not a genuine au pair opportunity; it is a scam. The scammer does not really have an au pair position to offer anyone, and the barrister is also fake. W sumie to... nie widzę powodu dla którego ktoś miałby ludzi oczerniać bez powodu więc nie wątpie, że to prawda ale po prostu ciężko mi uwierzyć, że rodzinka na którą się tak nakręciłam okazała się oszustami. Z drugiej strony naprawdę nic nie wskazywało na ich nieuczciwość i nie miałam żadnych podstaw żeby im nie ufać. Powinnam dać sobie z nimi spokój i rzeczywiście założyć, że ten, kto napisał post na scamwarmers się nie myli? -
marika299 > 19-03-2011, 19:14
na bank scam!
odpusc sobie ta rodzinke
btw a moze dla wlasnej pewnosci umowcie sie na rozmowe na skype z cam?jestem ciekawa co oni na to... -
Munia... > 19-03-2011, 20:04
już po prostu dam sobie z nimi spokój... trochę szkoda ale cóż... dobrze, że już teraz się o tym dowiedziałam. -
karolinka > 20-03-2011, 19:05
wiesz jak proponuja Ci zbyt duzo kasy to na 100% to jest scam.. czasem nawet pisza, ze miesieczna pensja wynosi np 1000Ł a dodatkowo dostajesz kieszonkowe pod koneic tyg w wysokosci 150Ł..
jesli tez prosza, zebys sie skontaktowala z jakas agnecja, ktora pomoze ci z wiza, ktorej ty defakto nie potrzebujesz, weic po tym tez mozesz poznac, ze chca wyludzic pieniadze. -
justine250 > 03-04-2011, 19:16
Hej!
Jestem zarejestrowana na stronie easyaupair i po wymianie kilku emaili z host dostałam email, w którym nie wiem o co chodzi. Proszę o pomoc. A email brzmi tak: You need to contact my travel agent for the process of coming here. O jaki travel agent chodzi? -
Nathalie > 03-04-2011, 19:32
Hem... Jestem niemal pewna, ze to scam! Chcą wyłudzić od Ciebie pieniądze. Nie waż siecim płacić! -
rosario > 03-04-2011, 20:01
na 100% scam.
na przyszlosc pamietaj, ze jesli ktos cos wspomni o jakiejs travel agency to od razu mozesz byc pewna, ze to scammerzy i chca cie naciagnac. -
justine250 > 05-04-2011, 17:00
Witam!
Dzięki za pomoc. 2 dni temu dostałam propozycję pracy, gdzie ofrrują mi 1500 funtów miesięcznie i 150 funtów tygodniowo na transport, komórkę itd. Tylko oni piszą,że ja bym z nimi nie mieszkała i ta kasa ma pokryć wydatki związane z jedzeniem i wynajęciem mieszkania. Zaoferowali mi pomoc w znalezieniu mieszkania. Myślicie, ze to też spam? Wymieniełam z nimi ok 10 eamili i ani słowa o jakiś wpłatach. -
Aisling > 05-04-2011, 17:09
Wydaje mi się, że raczej na pewno. Wszyscy scammerzy oferują "pensję" i "kieszonkowe na wydatki". Przejrzyj sobie jakiś wątek dotyczący scammerów na naszym forum (w wyszukiwarce proponuję pogrzebać, a sporo znajdziesz) i sama poczytaj sobie, czy spotkałaś się z jakimiś standardowymi tekstami, albo obietnicami, jakie scammerzy zwykli mówić. Wcale nie musi znaczyć, że skoro nie obiecuje niewiadomo jakiego nic nie robienia to nie scammer! Bądź ostrożna, aby się nie zawieść niepotrzebnie. Powodzenia! -
rosario > 05-04-2011, 18:04
2000 funtow miesiecznie? :O naprawde wierzysz, ze ktos moglby zaproponowac taka stawke au pair? olej ich, bo to od razu widać, ze oszusci...