-
-
Re: Spam, Scam, Oszuści
karolinka > 09-01-2011, 21:33
zwroc uwage na to, ze nie napisala twojego imieniaa raczej jak to pierwsza korespondencja to pisze dear x -
anek1987 > 09-01-2011, 22:27
Zastanawiam się co, jeśli ktoś nabierze się na taki SCAM...
Pojedzie do tej niby rodzinki i co? Jaki cel ma SCAM? Ktoś przyjeżdza i werbują go do np agencji towarzyskiej, czy co? :| -
rosario > 09-01-2011, 22:32
nieeeee, bo to jest tak, że każą au pair wysłać ileś tam kasy dla jakiejś fikcyjnej "travel agency", że niby na koszty związane z załatwieniem wizy itp. i jak się ktoś nabierze, to wysyła oszustom pieniądze :p
o to im chodzi ;p -
anek1987 > 09-01-2011, 23:02
aa, no to dobrze, że tylko tak oszukują, bo juz się przestraszyłam, że można polecieć do rodzinki, która nie istnieje 8O -
Jobbybum > 09-01-2011, 23:16
Wiedziałą jak do mnie trafić, bo ja chcę na ST, NY ;D Ale te pieniądze mnie jakoś zniechęciły. Owszem byłabym szczęśliwa zarabiając tyle, ale to nie realne -
angelaa > 21-02-2011, 18:31
hej! mam ten sam problem
postanowiłam poszukać rodziny na własną rękę i znalazłam na http://aupairworld.net/ (opis: An Au pair/Nanny Job for an American family living in London, United Kingdom we currently have 1 child aged 5 year old, we are looking for an Au Pair from Any Country that can speak fluent English and a little English and is willing to stay with us for a minimum of 1 month(s) ), mail był tajemniczo ukryty w opisie, lecz postanowiłam napisać, a oto odpowiedź:
I will like to know how soon you can come.
Here are the terms and conditions.
- You will dress my son and take him to school and go to fetch him after school.
- You will take care of his room
- You will work from monday to fridays.
- You will have an apartment of your own free.
- You will be paid 1000pounds monthly and 100pounds weekly allowance.
- You will shoulder your visa fee while i will pay your ticket fee.
Do you accept?
według moich obliczeń to aż 1400 funtów! i do tego koszty przelotu.. hmm co myślicie??? -
Aisling > 21-02-2011, 19:22
angelaa, może nie jestem doświadczoną au pair (a przyszłą), ale ten mail wygląda na ewidentne oszustwo. Ta kwota to zdecydowanie za dużo, poza tym co znaczy oferowanie jednocześnie "monthly" and "weekly"? Przecież płacą raczej tak albo tak, prawda? (Tu sama pytam inne au pair o zdanie). Sprawdź sobie ich dobrze. Przeciętni scammerzy, kiedy spytasz o jakąś rzecz jednym zdaniem wysylaja Ci wielkie wiadomość na dwie strony ze wszystkim pięknym co się tylko da. Przynajmniej tak u mnie wyglądały "rozmowy" z nimi i zawsze oferowali takie sumy jak tutaj. Więc uważaj. -
Yoanna > 22-02-2011, 3:17
oczywiscie, ze to sciema. poza tym 'fetch' dziecko ze szkoly? :lol: -
Agusska > 23-02-2011, 0:13
Ja co chwile dostaje tego typu wiadomosci! Odrazu kasuje bo to jedna wielka sciema!! :roll: -
sgalazka1985 > 23-02-2011, 1:12
No właśnie dziewczyny kim są Ci "Przeciętni scammerzy"? dlaczego piszą te maile? jak się ktoś nabierze to co oni z tego mają?