• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

au pair 2015

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• au pair 2015

• au pair 2015
  • Re: au pair 2015

pau.lina > 25-01-2015, 19:25

Jak tam dziewczyny?
    Którejś się poszczęściło z Perfect Match? ; )

lidda > 26-01-2015, 20:01

Cześć!

Dołączam do grona tegorocznych au pair (jestem chyba najstarsza - 22 lata... )
    Jest to w sumie moje trzecie podejście, ale tym razem już ostateczne. Pierwszy raz- w 2010 roku, zaraz po liceum. Nie pojechałam, bo ostatecznie przyjeli mnie na studia na które chciałam iść. Drugie podejście w 2013 roku - po licencjacie. Ale wtedy wraz z rodziną stwierdziliśmy, że jak zrobie przerwe to już nie będzie mi się chciało wracać na magisterke i znowu nie pojechałam.
    Nigdy nie kontaktowałam się z agencją ani nie wypełniałam aplikacji, także w tym roku muszę zaczynać od zera. W lutym chce skontaktować się z agencją (wybieram Au pair in America), wybrać program (EduCare vs. Au pair) oraz zebrać całą dokumentację i od marca mam nadzieje że coś ruszy Wyjazd planuje na październik, ale dla tej najlepszej rodzinki wyjazd mogę przesunąć na później, bo żadne terminy mnie nie trzymają

Prowadzę bloga, ale na ten moment nie ma on nic wspólnego z au pair, także udostępnię go za jakiś czas jak już coś w tym kierunku zrobię.

Powodzenia wszystkim, co już poszukują swojej przyszłej HF

kama93 > 27-01-2015, 0:30

Hej. Rocznikowo również mam 22 lata i chce zostać au apir w USA. Wlasnie czekam na otwarcie roomu w APC i jest to moje drugie podejście. W między czasie założyłam sobie z ciekawosci profil na au pair world. Zainteresowała się mną pewna rodzinka z Hiszpanii, dwoje dzieci wiek idealny dla mnie 6 i 10 lat, mieli au pair wcześniej, płacą 300 euro na miesiąc. Rozmawiałam juz nawet z hostka i wydaje się być spoko. Nie wiem co w tej sytuacji zrobić. Chyba niepotrzebnie namieszałm sobie w głowie ta Hiszpanią tym bardziej ze czekam na otwarcie roomu. Zawsze chciałam jechać do USA..nie wiem co robić!

lidda > 27-01-2015, 1:32

Moim zdaniem (także niekoniecznie się ze mną zgadzaj ), jeżeli nie masz za dużego doświadczenia z dzieciakami , nie czujesz się pewnie, boisz jak to tak żyć z obcymi ludźmi w ich domu, czy w ogóle wyjechać na dłuższy czas to bierz Hiszpanie. No i jest to cudowny kraj i ten język... <3  300 euro to nie dużo, ale może rodzinka daje jakieś ekstra profity, dobre warunki albo nie przytłacza ilością godzin. Jeżeli nie masz ww. obaw to leć do USA (chociaż tutaj jest zagrożenie, że nie od razu znajdziesz PF)! W końcu to fajna okazja żeby poznać ten kraj i zwiedzać go przez rok prawie za darmo.

Zawsze jest opcja wyjazdu do Hiszpanii i tam szukania PF. Nie wiem kiedy byś chciała USA a kiedy Hiszpanie, ale może da się to jakoś logistycznie połączyć.

Pamiętaj, że z Hiszpanii łatwiej wrócić niż z USA, ale do odważnych świat należy. Także wg mnie - zależy od tego co czujesz. Oddaj się "w ręce" intuicji

Powodzenia!

kama93 > 27-01-2015, 14:45

Dzięki za odpowiedź! Właśnie myślalam nad tym żeby to jakoś połączyć ale to raczej niemożliwe bo rodzina z Hiszpanii potrzebuje au pair od połowy lutego na minimum 6 miesięcy. Wyjazd do USA mam ustawiony na kwietnia chociaż wątpię że znajdę rodzinę do tego czasu bo wiem ile to trwało za pierwszym razem. Aha mam jeszcze obawy związane z wiza ponieważ w pazdzierniku zeszłego roku odmówiono mi wizy turystycznej. Chociaż gawo zapewnia mi ze powinno być wszystko dobrze bo visa dla au pa to zupełnie inna sprawa. Gdybym nie miała otwartego roomu to zdecydowałabym się na Hiszpanie.. a tak to trochę szkoda mi znowu odkładać wyjazd tym bardziej ze tyle roboty z tymi wszystkimi papierami. No nic coś będę musiała postanowic a Ty dlaczego planujesz wyjechac dopiero w październiku?

lidda > 27-01-2015, 17:46

Idealnie w takim razie byłoby pojechać do Hiszpanii, tam szukać rodzinki w USA i sierpień/ wrzesień podbijać Ameryke. Ale jak mówisz że tak nie możesz to już musisz zdecydować sama co wybierasz. A może jednak da rade przesunąć wylot do USA?

Ja mogę dopiero w październiku, bo teraz studiuje, w maju muszę obronić magisterke (w przyspieszeniu). Na początku czerwca lece na Teneryfe gdzie będę do połowy września . Po powrocie chce połazić po lekarzach, rodzinie, załatwić wize i być może obronić mgr jak nie wyrobie się w maju. Dlatego najszybciej będę mogła lecieć na początku października. 

veesgap > 02-02-2015, 16:59

Ktoś z Was dostał ostatnio jakieś oferty/zainteresowanie? Bo ja od ostatniej rodzinki (miesiąc temu) nic nie mam. Pustki  <_<

keetchupp > 03-02-2015, 1:38

A u mnie sie ruszyło! odkąd zaczął sie nowy rok, praktycznie co 2-3 dzień mam nowe rodzinki na profilu! obecnie mam 2 rodzinki, jedna z Nowego Jorku(2 dzieci) a druga z Florydy(1 dziecko), także nie narzekam

kama93 > 03-02-2015, 11:58

U mnie też się dzieje W ciągu tygodnia miałam cztery rodziny. W jakiej jesteście agencji? Bo ja w apc

veesgap > 03-02-2015, 14:50

uf, zaczęło się dziać   Jak na zawołanie 
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia