• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Wiza USA aktualności

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Wizy

• Wiza USA aktualności

• Wiza USA aktualności
  • Re: Wiza USA aktualności

edytakrotoszyn > 07-08-2009, 1:20

dziekuje pocieszylyscie mnie aaa no tak mam rodzinke. Lece 31.08. Do Delray Beach, FL. myslalam ze czytalyscie bo juz gdzies czytalam a wy dokad laski? kurcze mam tak wiele pytan ;p

shante > 07-08-2009, 1:24

Błagam, nie zaczynać wątku o tym, kto gdzie jedzie w temacie o wizach! Każdy albo ma w podpisie, albo w swojej historii życiowej. Ewentualnie pisać do siebie na priva.

edytakrotoszyn > 17-08-2009, 14:58

za 2 dni mam rozmowe w ambasadzie , kurcze ale sie boje , nie wiem czego sie spodziewac. wiem ze kazda z was juz to przeszla.... boje sie 8O 8O 8O trzymajcie kciuki mam nadzieje ze wize dostane

PawelAuPair > 15-06-2010, 7:55

Ambasada Amerykańska w Warszawie informuje, że Departament Stanu wprowadza wyższe opłaty za rozpatrzenie podania o wizę nieimigracyjną. Nowe opłaty dotyczą wszystkich państw świata i wchodzą w życie w piątek, 4 czerwca 2010 r. Wzrost opłat wynika z przeprowadzonych w czerwcu 2009 r. niezależnych analiz kosztów usług konsularnych. Analizy te określiły realne koszty związane z przyjęciem interesantów, rozpatrzeniem podania i wydaniem wiz nieimigracyjnych w roku 2010. Zgodnie z nową tabelą, wysokość opłat zależy od kategorii wizy. W Polsce zdecydowana większość osób ubiega się o wizy turystyczne, studenckie i wymiany kulturalno-naukowej. Dla nich opłata wzrośnie ze 131 dolarów do 140 dolarów. Wysokość opłat dla innych rodzajów wiz nieimigracyjnych będzie zróżnicowana.

Jak sweet... coraz lepiej.

ell > 15-06-2010, 9:01

to nie jedyna nowość - od 24 maja nie wypełnia się już papierowych formularzy, a jedynie DS-160 przesyłany on-line do amerykańskich baz danych. Teraz już wiedzą o nasz wszystko 8)

Julita.a > 04-09-2010, 19:52

hey ludzie ! ;D

3 pytania. przechodziłam przez to wszystko ale juz nie pamiętam ... ; )

1.dzwoniąc do ambasady jak długo czeka się na rozmowę t.z jak dzwonie dzis to kiedy najpóźniej wyznacza mi termin ?

2.jak długo czeka się na paszport wysłany z ambasady ? 5 dni ?

3. w formularzu wizowym pytanie :kto płaci za twoją wycieczkę . ? jest to agencja czy ja sama jeśli przyjezdzam pod koniec mojego 1 roku do polski odnowić wize ?

4.jak to wygląda jeśli przyjdę do polski na ważnej wize (2miesiące) i chce odnowić wizę ,anuluję mi stara i daja nową ?

Sake > 29-12-2010, 20:32

Cytat:Postanowiłam napisać aktualne info o wizach do USA

(...)

poza DS 1019 który dostaniecie od biura i potwierdzeniem opłaty SEVIS (też robi to biuro, na szczęście bo jest pokręcona ta opłata) trzeba wypełnić:

DS 156 (elektronicznie na stronie http://www.usinfo.pl) trzeba to wydrukować na drukarce laserowej!

DS 158 ręcznie, najlepiej drukowane litery, czarny długopis

DS 157 ale tylko faceci

trzeba mieć jeszcze opłatę za wizę (najlepiej na poczcie). Ja płaciłam 471, ale podczas umawiania powiedzą wam jaka jest cena.

Paszport (musi być ważny co najmniej 6 miesięcy po powrocie)

Jedna zdjęcie 5x5

I druk DHL (MOŻNA WYPEŁNIĆ W AMBASADZIE)

Pokierowałam się tą wiadomością i dzień przed wizytą drukowałam druki DS 156 i 158 NIEPOTRZEBNIE

Teraz te druki zastępuje DS160, który wypełnia się elektronicznie. i trzeba przynieść POTWIERDZENIE jego wypełnienia....

Opłata za wizę - musi być orginał (w moim wypadku 434zł) płaci się na poczcie lub w banku. NIE przelewem - musi być pieczątka. Byłam świadkiem jak babka odesłała kolesia z dzieckiem bo miał kopię dowodu wpłaty a nie orginał. Koleś ma lecieć 10stycznia do USA, już ma bilety a nie ma wizy... Miał do wyboru przyjechać jeszcze raz z orginałem wpłaty (z Bielska) do 11:30 albo ustalić nowy termin. Była 9.00 więc raczej by nie zdążył...

Zdjęcie - nie starsze nić 6mcy, z widocznymi uszami, na wprost 5x5cm (Miałam wgrane do wniosku ale z zakrytymi uszami - system zaakceptował, pan sprawdzający dokumenty - nie )

Druk DHL - W przypadku wizyty w Krakowie wymagają żeby był wypełniony przed wizytą, oddaje się go panu sprawdzającemu wraz z paszportem i zdjęciem.

DS 1019 i SEVIS - dostaniecie od biura

Na randez-vous z konsulem czekałam 2tygodnie.

Cała rozmowa trwała mniej niż 5min

Dostałam od panienki z okienka jakąś broszurę o wizach nieimigracyjnych i konsul mnie o nią pytał (czy dostałam i co tam jest najważniejszego co mnie dotyczy)

Poza tym pytania o to ile dzieci i gdzie mieszkają

O moje doświadczenie z pracą z dziecmi

Gdzie się będę uczyć

89dzoana89 > 29-12-2010, 21:59

Ja na wizyte czekam tydzien a moglam miec to za soba juz jutro:p jednak wolalam sie umowic na poczatek stycznia :mrgreen:

Sake o tym ze teraz wypelnia sie juz tylko DS 160 wiedzialam od dawna wiec nie wiem czemu ty o tym nie slyszalas...

Co do oplaty wizowej to ja placilam na druczku sciagnietym z strony ambasady ( babki na poczcie nie wiedzialy co to takiego wogole ) wiec mam nadzieje ze nie beda mi robili z tym problemu

Sake > 30-12-2010, 1:04

Cytat:Sake o tym ze teraz wypelnia sie juz tylko DS 160 wiedzialam od dawna wiec nie wiem czemu ty o tym nie slyszalas...

Też niby o tym słyszalam ale dzień przed wizytą zaczelam się stresować czy na pewno wszystko mam i weszłam na forum i zobaczyłam tę informację i zaczełam schizować. Tzn niby jest z 2009roku i wiem że od 2010 się to wszystko pozmienialo ale stwierdziłam że lepiej mieć papierków za dużo niż za mało i o 12 w nocy obdzwoniłam chyba połowę znajomych żeby mi wydrukowali podanie

Co do przelewu to ja z pocztą prowadzę wojny od lat więc gdy nie chcieli mi przyjąć karty to wróciłam ze świnką skarbonką i 434 złote zapłaciłam w bilonie (3lata zbierania) Monety 1, 2, 5... groszowe Pani w okienku miała minę jakby ją ciężarówka uderzyła Druczek dostałam od firmy.

89dzoana89 > 30-12-2010, 11:21

[quote name="Sake"]Co do przelewu to ja z pocztą prowadzę wojny od lat więc gdy nie chcieli mi przyjąć karty to wróciłam ze świnką skarbonką i 434 złote zapłaciłam w bilonie (3lata zbierania) Monety 1, 2, 5... groszowe Pani w okienku miała minę jakby ją ciężarówka uderzyła Druczek dostałam od firmy.[/quote]

Ooo jaaaa...ale sie usmialam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: !!!

Ja placilam gotowka wiec takich problemow nie bylo ala jak babka zobaczyla te druki to nie mogla rozkminic co to takiego i zawolala 2ga babke zeby jej zapytac Po 10-minutowej debacie stwierdzily ze wszystko co byc powinno na tym druczku jest :mrgreen: A potem zaczelo sie biadolenie ze po co ja do USA itp ( mieszkam w malym miasteczku wiec kazdy kazdego zna :roll: )

Ja komplet dokumentow juz mam, teraz szukam tylko jakiegos nocnego autobusu z Wro do Krk zeby tam na rano sie dostac;/ Ehhh...przerabane normalnie...warunki takie ze nie wszystko jezdzi, opoznienia sa i wogole a jakos nie usmiecha mi sie noc na dworcu!!!

Zazdroszcze wszystkim ktorzy mieszkaja blisko ambasady albo konsulatu :evil:
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia