-
-
Re: Sierpień/Wrzesień 2012 !
Nimell > 18-08-2012, 0:12
Ok a więc dostałam wizę ale nie obyło się bez przygód, aczkolwiek od dnia wczorajszego został wprowadzony nowy sposób ubiegania się o wizę i umawiania się na rozmowę z konsulem i dzisiaj pod konsulatem było milion osób i każda miała jakiś problem..bo np. na poczcie nie chcieli im przyjąć opłaty wizowej bo Ambasada już nie współpracuje z pocztą od środy ;P i takie osoby musiały najpierw iść na jakąś osobną rozmowę odnośnie tego czemu nie dokonały wpłaty na poczcie aby dostać zgodę na to, żeby za wizę zapłacić w Ambasadzie..cyrk na kółkach, a najlepsze to, że od wczoraj również Ambasada nie współpracuje z DHLem, ani z żadnym innym kurierem i odbiera się paszporty..osobiście 3 dni robocze po rozmowie z konsulem.. jak to usłyszałam to myślałam, że umrę tam na miejscu ponieważ podróż ode mnie trwa 11h do stolycy i jakbym miała jechać tam jeszcze raz we wtorek tylko po ten paszport to chyba by zrezygnowała (nienawidzę PKP, przeludnione, peerelowskie, śmierdzące składy.. ;( ) ale pani konsul zgodziła się aby mój paszport odebrała ode mnie koordynatorka z biura Cultural Care, tylko musiałam im zanieść ten papierem upoważniający do odbioru mojego paszportu i napisać upoważnienie.. mówię Wam, istny koszmar się dział dzisiaj.. natomiast co do samej rozmowy to rzeczywiście tak jak wszystkie dziewczyny wcześniej pisały warto podejść do tego na luzie i bez spiny a moja rozmowa trwała 3 min z czego 2 min były o tym właśnie paszporcie ;P teraz o sposobie ubiegania się o wizę i umawiania poczytacie http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/
PS. Teraz można się umówić online albo na BEZPŁATNEJ infolinii a ja straciłam prawie 50 zł! ;P -
nana > 18-08-2012, 13:39
o raaany Nimell to mialas przygody, a agencja nic Ci nie wspominała o tych zmianach? Moim zdaniem to własnie agencja powinna czuwać nad takimi rzeczami, żeby później nie było takich niespodzianek...
u mnie nadal bez zmian i bardzo mnie to dołuje, zauważyłam że zaczęłam już nawet brać ten wyjazd jako plan B, że jak znajde fajna rodzine to pojade a jak nie to zostaje i trudno. A wcześniej to stany były jedynym planem na najblizszy czas i żadna inna opcja nie wchodziła w grę. -
Nimell > 18-08-2012, 15:20
Nana, agencja nie dostała żadnych wieści od Ambasady ani z biura w Bostonie że jakieś zmiany będą w ubieganiu się o wizę. I się nie dziwię bo w Ambasadzie jeszcze chyba sami tego nie ogarniają ;) jedynie co to Pani z biura CC powiedziała, że oczywiście to żaden problem i że ona pójdzie po mój paszport żebym nie musiała znów jechać do Wawy ;)
Bądź cierpliwa! Przypomnij mi w jakim jesteś biurze? Zapytam swoich hostów czy ktoś z ich przyjaciół nie szuka au pair. A dobrym sposobem jest również pisanie ogłoszeń że szukasz host family w różnych grupach związanych z au-pair na facebook'u, jak chcesz to napisz do mnie pw to wyślę Ci kilka linków do takich grup ;) -
Baskah > 19-08-2012, 14:46
No i jest Pierwsza rodzinka... z Woodstock wydają się spoko ale 3 dzieci mnie przeraża... bliźniaczki 9 lat i chłopak 6lat .. samotna matka... no nie wiem... -
merti > 19-08-2012, 15:00
To bezsensu z tym odbieraniem wizy osobiście...mam nadzieję, że jak ja się będę ubiegać to to jakoś ogarną i nie będę musiała jeździć dwa razy -
Nimell > 19-08-2012, 15:27
No teraz już podczas tego umawiania się na spotkanie online będzie można wybrać miejsce odbioru. Będą wyznaczone przez ambasadę, w różnych miejscach Polski więc pewnie będzie można bliżej swojego miasta wybrać. -
Susu > 19-08-2012, 19:59
Dziewczyny sorry ze dopiero teraz pisze ale type sie tu dzieje ze szkoda mi bylo czasu na komPutertak wiec 5 Sirenia juz dolecialam na lotnisko Kenedy w NYC I przeszlam 4 dni szkolenia w Stamford napisze Sam jeszcze pozniej wszystko bo teraz jestem na weekend w Pensylwanii z moja host family -
nana > 19-08-2012, 21:39
[quote name="Nimell"]
Bądź cierpliwa! Przypomnij mi w jakim jesteś biurze? Zapytam swoich hostów czy ktoś z ich przyjaciół nie szuka au pair. A dobrym sposobem jest również pisanie ogłoszeń że szukasz host family w różnych grupach związanych z au-pair na facebook'u, jak chcesz to napisz do mnie pw to wyślę Ci kilka linków do takich grup[/quote]
Dzieki kochana)))) jestem w APIA i w CC.
Tak sobie teraz myślę że schrzanilam sprawe z jedną rodziną i mogłam się zgodzić do nich jechać no ale już za późno, trudno- mam nauczke i czekam dalej.
Susu koniecznie napisz cos wiecej!! -
kallan0 > 19-08-2012, 22:24
Jeśli to Cię jakoś pocieszyć to ja też czekam już dłuższy czas no i jakoś tak pecha mam bo te rodziny do których ja bym chetnie pojechała mnie nie wybierają... a reszta no cóż jakoś tak nie bardzo nam po drodze, więc czekam cierpliwie dalej... Tak więc rozumiem Twój "ból" -
DariaAnnaJoanna > 20-08-2012, 1:22
Dziewczyny, jutro wylatuje. To takie surrealistyczne. nie wiem czy wszytsko spakowałam
Trzymajcie kciuki i do zobaczenia za oceanem